Site pictogram Tilburgers.nl

Peerke Donders Museum met muziekmis en nieuwe expositie

De laatste hand wordt gelegd aan een nieuwe wand vol afbeeldingen van Peerke Donders, vlnr Ronald Peeters, Esther Becx en Ad van Dongen.

Zondag 14 januari 2018, de kerkelijke feestdag van Peerke Donders, viert het Peerke Dondersmuseum feest. Er staan maar liefst drie activiteiten op het programma. De sterk vernieuwde, vaste tentoonstelling in het museum in Tilburg-Noord wordt officieel geopend door oud-politicus en Tilburger Ernst Hirsch Ballin.

De tweede activiteit is de uitvoering van de Missa Petrus Donders en de Heilige Mis met bisschop Gerard de Korte in de Sint Dionysiuskerk aan de Goirkestraat. Tot slot is er nog de uitreiking van Het Gouwe Peerke.

Het huidige Paviljoen (museum) van Peerke Donders werd op 27 oktober 2009 geopend door Ernst Hirsch Balllin, in die tijd minister van Justitie. Een belangrijk deel van de ruimte wordt ingenomen door een vaste collectie waarmee het verhaal van Peerke Donders wordt verteld. Dit deel is met nieuwe historische voorwerpen uitgebreid. De herinrichting is uitgevoerd door Ronald Peeters, voormalig hoofd van Stadsmuseum Tilburg. Als onderdeel van de heropening wordt een nieuwe, reizende tentoonstelling gepresenteerd. Daarvan zijn twee uitvoeringen, waarvan een speciaal voor Suriname.

De jaarlijkse onderscheiding Het Gouwe Peerke is dit keer toegekend aan De Zonnebloem regio Tilburg. Deze regio telt zestien afdelingen, een in Berkel-Enschot, de rest in de stad. Het Gouwe Peerke wordt aan De Zonnebloem toegekend omdat de jury van oordeel is dat deze organisatie goed werk doet in de traditie van Peerke Donders. Sinds 2010 wordt de onderscheiding toegekend aan organisaties in het 013-gebied die de werken van barmhartigheid in de praktijk brengen.

Mobiele versie afsluiten