De huurachterstanden van diverse (sport)organisaties en ondernemers bij de gemeente Tilburg was maandag 2 maart de reden dat een speciaal daarover belegde vergadering van de gemeenteraad achter gesloten deuren plaatsvond.
Behalve de huurachterstand van 423.000 euro van sportonderneming Ooms en het lijstje dat vorige maand publiek gemaakt werd, heeft de gemeente wellicht nog meer wanbetalers. Maar welke organisaties en/of bedrijven het betreft, mogen de Tilburgers niet weten.
Suzan de Groot-Fikke, voormalig commissielid van de LST (Lijst Smolders) heeft daar genoeg van en is in actie gekomen. Op haar weblog schrijft ze: “Het zegt eerder iets over onderling wantrouwen en gesloten boeken. Tilburg kent veel gesloten boeken, teveel misschien wel. Kruikenzeikers en passanten komen ervoor in de plaats. Bijna in de letterlijke betekenissen van de woorden. Want of het nu gaat om het eren van je schrijvers en kunstenaars, of het bespreken van gedane zaken. Of het nu gaat om vermoorde jeugd of het opruimen van de financiële rotzooi die is veroorzaakt door een uit de hand gelopen sporthobby van een stel ambtenaren. De oplossing die het hippe, sociale en bestuurlijk verstandige college ons voorschotelt als stad en zelfredzame burgers met veel eigen verantwoordelijkheid is: zwèègen èn wèès kèèke.”
En om het niet bij het schrijven van een blog te laten, is ze een handtekeningenactie gestart op Avaaz Burgerpetities. Avaaz Burgerpetities is een web-platform dat mensen over de hele wereld in staat stelt om lokale, nationale en wereldwijde campagnes te lanceren.
De petitie, die hier te vinden is met de titel “Alle leden van de Tilburgse gemeenteraad: Stop de geheimhouding!” stelt:
Iedere dag wordt in de stad Tilburg de lijst met geheime informatie langer en langer. Tilburgers weten nauwelijks nog wat er met hun belastinggeld gebeurt. Wij zijn het hier niet mee eens.
Wij eisen van de leden van de Tilburgse gemeenteraad dat zij alle vertrouwelijkheid opnieuw beoordelen aan de principes van ‘openbaar tenzij’ en hier zoveel mogelijk de grenzen van de openbaarheid opzoeken in plaats van de geheimhouding. En voorstellen voor geheimhouding niet meer klakkeloos overnemen, zoals bij de sportclubs en Midi en Cinecitta en Stappegoor en etc, etc. wel gewoon is gedaan.
Tilburgers hebben recht op volledige openheid van zaken als het gaat om alles wat de gemeente doet en bedenkt.
Daarom vragen we als burgers dan nu maar zelf om het vanzelfsprekende. Maximale openheid; zoals de wet dat wilt en een gezonde democratie dat eist. Zodat mensen, samen met journalisten en volksvertegenwoordigers, gewoon kunnen zien hoe er met het belastinggeld en hun verkiezingsstem wordt gewerkt.
We vragen dat de Tilburgse gemeenteraad hier diepgaand over in gesprek gaat met elkaar en de ambtenaren, en alle vertrouwelijke dossiers opnieuw beoordeeld op algemeen belang van geheimhouding.
René Spieringhs, fractievoorzitter van de SP, verdedigt op de website van SP Tilburg de positie van SP-wethouder Hans Kokke.
“De nieuwe wethouder sport (SP wethouder Kokke) probeert het oude denken van “we regelen het onderling wel” aan te pakken. Op het gebied van sport kunnen we rustig zeggen dat dit niet heel netjes is achtergelaten door voorgaande wethouders. De elkaar opvolgende wethouders sport (Jan Hamming en Auke Blaauwbroek, PvdA) lijken er een gewoonte van te hebben gemaakt om loze beloften en vage afspraken alleen mondeling te regelen. Hierdoor worden verenigingen en ook commerciële partijen net als de gemeente nu geconfronteerd met erg vervelende consequenties (ook wel een Hamminkje genoemd). Dit zorgt ervoor dat we moeten ingrijpen op een manier die iedereen in Tilburg het beste past. (Lees zo min mogelijk kost of overlast geeft) Dat bij het opruimen van deze “lijken uit de kast” kosten komen kijken is duidelijk.”
2 reacties
Voeg die van jou toe →Goede zaak, en kom op…tekenen, en wel massaal! Dit had nooit zo lang door mogen gaan….
Transparantie en demokratie alsmede oprechte niet manipulerende berichtgeving dringend gewenst TILBURG !