Site pictogram Tilburgers.nl

Philharmonie Zuidnederland en hoornist Rob van de Laar spelen Brabantse Nieuwjaarsconcerten

Rob van de Laar

De Philharmonie Zuidnederland luidt het nieuwe jaar 2017 in met de mooiste klassieke muziek in een aantal gratis Nieuwjaarsconcerten. Traditioneel biedt het provinciebestuur de inwoners van Brabant deze nieuwjaarsconcerten aan. De drie concerten om de start van 2017 te vieren, worden gegeven in het Provinciehuis in ’’s-Hertogenbosch, het Chassé Theater in Breda en – in samenwerking met de gemeente Tilburg – in de Concertzaal in Tilburg.

Voor het nieuwjaarsconcert kiest het orkest voor licht klassieke muziek. Deze keer is gekozen voor stukken van Richard en Johan Strauss, Johan Strauss jr., Berlioz en Tsjaikovski.

Speciale gast is solist is Rob van de Laar op hoorn, winnaar van de Nederlandse Muziekprijs, die hij woensdag 4 januari 2017 krijgt uitgereikt. De Nederlandse Muziekprijs is de hoogste onderscheiding die door het ministerie van OCW aan een musicus, werkzaam in de klassieke muziek, wordt toegekend.

Rob woont in Salzburg, waar hij sinds een klein jaar solo-hoornist is in het ‘Mozarteumorchester’. De reden? Rob van de Laar vindt dat musici in Nederland door de bezuinigingen nog amper van de muziek kunnen leven. In Oostenrijk kun je nog wél fatsoenlijk verdienen als jonge hoornist. En, belangrijker: musici worden er gewaardeerd. Dit vertelde hij dinsdag 2 januari in een artikel van de Volkskrant.

De Philharmonie Zuidnederland staat tijdens de concerten onder leiding van dirigent Łukasz Borowicz. Hij is artistiek directeur van het Pools Radio Symfonie Orkest. Hij werd geboren in Warschau in 1977 en studeerde bij Bogusław Madey aan de Frydryk Chopin Muziekacademie in zijn geboorteplaats. Hier behaalde hij een doctoraat in orkestdirectie bij Antoni Wit. Hij was assistent-dirigent van Kazimierz Kord bij de Nationale Opera in Warschau, van Antoni Wit bij het Filharmonisch orkest in Warschau en van Iván Fischer bij het Budapest Festival Orchestra.

Łukasz Borowicz behaalde prijzen op vier dirigentenconcoursen: in Trento (1999), Athene (2000), Porto (2002) en Bamberg (2004). Hij was gastdirigent bij het Royal Philharmonic Orchestra, het BBC Scottish Symphony Orchestra, het Konzerthausorchester Berlin, de  Komische Oper Berlin, de NDR Radiophilharmonie Hannover, het MDR Sinfonieorchester Leipzig, de Düsseldorfer Symphoniker, de  Wiener Volksoper, het opera

orkest in Marseilles, de I Pomeriggi Musicali in Milaan, het Praags Symfonieorkest en bij de meeste Poolse symfonieorkesten. Łukasz Borowicz heeft gedirigeerd op het Rossini Festival in Pesaro en op het Schleswig-Holstein Musikfestival.

Borowicz debuteerde als operadirigent met Don Giovanni bij de Nationale Opera in Warschau. Hij dirigeerde opera’s in Kraków, Łódź en Bilbao en baletten bij de Nationale Opera in Warschau. De werkzaamheden van Borowicz, zowel live opvoeringen als opnames,  bij het Pools Radio Symfonieorkest hebben ertoe geleid dat verschillende in de vergetelheid geraakte opera’s nu weer gewaardeerd worden.

Dinsdag 3 januari 2017, 20:30 uur, Concertzaal, Tilburg
Woensdag 4 januari 2017, 20:00 uur, Theater aan het Vrijthof, Maastricht
Vrijdag 6 januari 2017, 20:30 uu,r Chasse Theater, Breda
Zaterdag 7 januari 2017, 19:30 uur, Muziekgebouw, Eindhoven
Zondag 8 januari 2017, 14:00 uur, Provinciehuis, ‘s-Hertogenbosch
<

Mobiele versie afsluiten