Site pictogram Tilburgers.nl

Pitch: alle gekleurde zand moet terug naar gemeente

Al het gekleurde zand dat begin september 2019 is uitgedeeld moet terug naar de gemeente, omdat bij de verwerking van het afval is gebleken dat het zand verontreinigd is met cadmium.

In de zomer van 2019, op 9, 10 en 11 augustus werd het evenement Kaapstad gehouden in Tilburg centrum. Onderdeel daarvan was de ‘Pitch of Colored Sand’ op het Pieter Vreedeplein. Een enorme zandbak, gevuld met fel gekleurd zand, waar iedereen naar hartenlust mee mocht spelen. Deze zandbak heeft uiteindelijk drie weken – tot en met 2 september – op het Pieter Vreedeplein gestaan. Op 3 september is al het zand opgeruimd, waarbij ook zakjes met gekleurd zand door de organisatie zijn uitgedeeld aan het publiek, als aandenken. Ook enkele scholen hebben hiervan gebruik gemaakt.

Toen de organisatoren van Kaapstad ter ore kwam dat het gekleurde zand cadmium bevat, hebben ze direct contact opgenomen met de gemeente Tilburg, die op haar beurt meteen contact heeft opgenomen met de GGD. Bovendien heeft de gemeente een extra onderzoek laten uitvoeren op het zand, en ook daaruit bleek dat er cadmium aanwezig is. De GGD heeft de gemeente geadviseerd om al het zand terug te halen en terug te roepen.

Iedereen die gekleurd zand heeft meegenomen wordt dringend verzocht om dit terug te brengen bij milieustraat Albion. Indien gewenst geeft de gemeente er schoon speelzand voor terug. Wie niet in de gelegenheid is om het zand zelf terug te brengen, kan dit ook laten ophalen. De organisatoren van Kaapstad hebben zich bereid verklaard om zand bij mensen op te halen.

Volgens de GGD worden mensen – ook kleine kinderen – niet meteen ziek als ze iets van het zand hebben ingeslikt. Om werkelijk ziek te worden van cadmium moet ongeveer duizend maal de hoeveelheid zijn ingeslikt als te verwachten is bij kinderen die met zand spelen. Cadmium kan niet door de huid het lichaam binnen dringen. Cadmium komt van nature voor als zwaar metaal, maar is een ongewenst in de bodem en in het water. De gemeente en de GGD willen absoluut niet dat mensen onnodig worden blootgesteld aan cadmium.

Er is ongeveer 4500 kilo zand opgehaald door mensen, evenveel als twee goed gevulde aanhangwagens. De scholen die zand hebben opgehaald zijn inmiddels door de gemeente gebeld hierover. Het gekleurde zand dat in de voegen van het Pieter Vreedeplein terecht was gekomen, is inmiddels opgeruimd. Maar hoeveel dat is geweest is niet gewogen.

Volgens Erwin Schellekens, één van de organisatoren van Kaapstad, is ook de kunstenaar van Pitch of Colored Sand zeer verrast door het nieuws. Hij had alle benodigde certificaten en bovendien heeft zijn kunstwerk eerder gestaan bij de Olympische Spelen, waar juist hele hoge veiligheidseisen gelden.

Wie kleine hoeveelheden zand van Kaapstad heeft, kan dit naar de milieustraat Albionstraat aan de Caledoniastraat brengen. De milieustraat is geopend van maandag tot en met zaterdag van 08:00 uur tot 16:30 uur.

Wie een grotere hoeveelheid zand heeft of wie niet in de gelegenheid is om het zand zelf naar de milieustraat Albion te brengen, kan een afspraak maken met de gemeente Tilburg voor het ophalen van het zand via telefoonnummer 06 50 10 30 10.

Let op: medewerkers van de ophaaldienst die het zand bij u thuis komen ophalen dragen beschermende kleding vanwege arbo-eisen, omdat zij dagelijks met milieugevaarlijke stoffen in aanraking komen.

Mobiele versie afsluiten