Site pictogram Tilburgers.nl

Plantenbak mag op de stoep, bezorgscooters niet

Foto: John Geerts

De laatste jaren neemt het aantal uitstallingen op de stoep, zoals stoepborden, koopwaar, ballonbogen en plantenbakken in de binnenstad weer toe. Dat schrijft het College van Burgemeester en Wethouders aan de gemeenteraad. “Op de smalle trottoirs zijn de reclame-uitingen obstakels voor mensen met een beperking. Ook zorgt het regelmatig voor voetgangers die uitwijken naar de rijbaan.”

Daarom is er op 18 juni 2019 het nieuwe uitstallingenbeleid vastgesteld voor de gehele Binnenstad, inclusief het dwaalgebied. Voor stoepborden, ballonobjecten en straatbekleding gold al een verbod in de kernwinkelstraten. Dit verbod is uitgebreid naar de hele binnenstad.

Foto: John Geerts

Een plantenbak naast de deuropening, een bankje, stoel of originele uitstalling voor de winkel wordt door de ondernemers wel gezien als kwaliteit verhogend. Het plaatsen van dergelijke uitstallingen was alleen mogelijk in het dwaalgebied en is nu uitgebreid naar de kernwinkelstraten.

Het uitstallen van koopwaar blijft verboden in de kernwinkelstraten en blijft toegestaan in het dwaalgebied. In het centrum mogen alleen bloemen en planten als koopwaar op straat worden aangeboden.

Steeds meer ondernemers in de binnenstad starten met een bezorgservice. Dit gaat van een enkele scooter of fiets per ondernemer tot meer dan 10. Net als bij de uitstallingen gaat dit ten koste van toegankelijkheid, de veiligheid en de aantrekkelijkheid van het centrum. Voor de gehele binnenstad geldt een stallingsverbod voor fietsen en bromfietsen.

Het College gaat ondernemers met bezorgfietsen en/of bezorgscooters aanschrijven en wijzen op het geldende stallingsverbod en het voornemen om hier vanaf 1 oktober 2019 op te handhaven. De tussenliggende periode kan door de ondernemer worden benut om te komen tot een oplossing voor de bedrijfsvoering, waar nodig in overleg met de gemeente.

Mobiele versie afsluiten