Site pictogram Tilburgers.nl

Poetry scoort op Incubate

Een klein onderdeel van het programma op Incubate is poëzie. Twee avonden achter elkaar stond er een sterke line-up aan poëten en enkele muzikanten in café het Buitenbeentje op de Korte Heuvel. Tilburgers.nl bezocht de tweede avond, op donderdag 13 september.

Poëzieavonden eindigen meestal op twee manieren: of in een drink- en kletspartij, waarbij de dichter maar met moeite uitkomt boven het lallende publiek, óf in een ‘dichters voor dichters-sessie’, zonder publiek, omdat het zich niet wil wagen aan poëzie. Deze avond was, ondanks dat het een stapavond was, een uitzondering op de regel. Het was druk, maar de menigte in het café was stil en geïnteresseerd. Dit is tevens een compliment naar onze ex-nachtdichter Daan Taks, die de hele boel organiseerde en presenteerde. Hij hield de vaart er in, voelde precies aan wanneer het publiek toe was aan een plas- en/of rookpauze, en had een bont gezelschap dichters geselecteerd. Pas tegen half twaalf moest er een keer ‘ssssst…’ geroepen worden, omdat de barzitters de dichters bijna overstemden. Een programma met enkel poëten, dat bijna drie uur duurt, is namelijk een hele zit.

Onderdeel van het programma was de Open Source Poetry, een bekende Incubate-term. Dichters konden een gedicht inzenden en maakten kans op een podiumplaats. Tevens werden de inzendingen ingesproken door onder andere Daan Taks zelf. Verschillende muzikanten zetten de teksten op muziek, en deze waren te horen op Incubate Radio. Deze avond stonden, uit het Open Source traject, Von Solo, Akim Willems, Arno de Breuer op de bühne. Verder bestond de line-up uit Gijs ter Haar, Renato Miguel Santos, Joke Kaviaar en, gastcolumnist van Tilburgers.nl, SPIT. Stuk voor stuk waren het dichters die behalve goed materiaal, ook nog een sterke performance hadden.

Na de officiële afsluiting van het programma brachten enkele dichters nog een bezoek aan de Incubate radiostudio, waar ze tot in de late uurtjes live de lucht in gingen.

Mobiele versie afsluiten