Site pictogram Tilburgers.nl

Politie aan de deur

Gastbijdrage van Jack Tummers, Fotograaf en Web Designer

Een paar maanden geleden schreef ik op mijn blogpagina dat er ‘s avonds plotseling politie aan de deur stond in verband met een anonieme melding dat er op mijn adres wellicht gedeald zou worden. Een erg vervelend gebeuren dat daarna opgelost was, dacht ik.

Gisteravond werd er op de deur geklopt en stonden er weer twee wijkagenten die graag even binnen wilden komen. Ik verwachtte dat het om iets anders zou gaan omdat ik onlangs nog agenten via de intercom de flat had binnengelaten die op een ander adres moesten zijn. Het ging echter weer om die of een hernieuwde anonieme melding. Ze kwamen alleen maar even langs om te zeggen dat ik de komende tijd ‘in de gaten gehouden’ zou worden en ik er rekening mee moest houden dat ik ook op straat of ‘bij de auto’ door hun aangesproken zou kunnen worden. Als er niks aan de hand was zou ‘na een tijdje’ de melding geschrapt worden.

Aanvankelijk moest ik er weer even om lachen, zo bizar als ik het vind. Het lachen ging echter snel over in ergernis en een gevoel van onmacht. De melding zou gaan over meerdere personen die vaak kort even bij mij op bezoek komen en dan weer weggaan. Als je er even bij stilstaat is dat al absurd. Wat is er mis met vijf of tien personen per dag op bezoek krijgen? Zo’n rijk sociaal leven heb ik niet, en het is mij bij geen zoete inval (meestal ben ik degene die buiten de  deur is),  maar wat zou daar zo vreemd aan zijn? Ik heb even mijn agenda gecheckt van de afgelopen drie maanden, en dan blijken er maar zes of hooguit acht personen bij me langs te zijn geweest, waaronder twee klanten en een vriend die even dat zakje met pruimen kwam afgeven voordat hij op vakantie ging. Wat was dan precies de inhoud van die melding? Hebben ze wel het goede adres? Wat moeten de bewoners van de flat nu wel niet denken nu er al twee keer politie bij me aan deur is geweest? Wat betekent in de gaten gehouden worden en hoe lang gaat dit duren en hoe weet ik dat het niet meer gebeurt? Waarom had de wijkagent het over mijn auto?

Dit stelt op zich nog niks, helemaal niks voor in vergelijking met iemand die lange tijd ten onrechte wordt beschuldigd van iets als moord, seksueel misbruik, fraude, diefstal of wat dan ook. Maar hoe afschuwelijk moet dat wel niet zijn? Ik voel nu maar een fractie van wat zo iemand moet doormaken, en ik kon er afgelopen nacht al niet van slapen en krijg dit hele stomme gedoe maar niet uit mijn hoofd. Natuurlijk zou ik het ook op prijs stellen als ik iemand ergens van verdenk en ik doe daar een anonieme melding van, dat dit serieus wordt genomen en onderzocht wordt. Maar hoever ga je dan als politie op basis van de melding van één persoon? En wanneer wordt de melding gewist? Of staat er nu bij mijn naam voor altijd de opmerking ‘In het verleden verdacht in verband met drugsdealen’?

Ik heb al overwogen om ze voor te stellen alsjeblieft heel grondig mijn woning overhoop te halen, mijn vrienden- en klantenkring door te lichten en mijn pc, laptop en harde schijven een weekje mee naar huis te nemen. Oh ja, en ook nog even al mijn blogs van de afgelopen 12 jaar lezen en al mijn facebook- en twitterberichten. Dan weten ze alles van me, maar helemaal niks van de anonieme melder.

(http://www.jacktummers.nl/fotografie-stokhasselt-tilburg/)

 

Mobiele versie afsluiten