Op maandag vergaderen de themacommissies en ongeveer eens per vijf weken is er een gemeenteraadsvergadering, waarin de beslissingen worden genomen. De commissies zijn er om de gemeenteraads-vergadering voor te bereiden. De raadsleden in een commissie gaan in discussie over voorstellen van burgemeester en wethouders, of zetten zelf onderwerpen en voorstellen op de agenda. De themacommissies heetten voorheen raadscommissies. Zie ook dit artikel voor een overzicht.
Deze maandag vergadert vanaf 9.00 uur de Auditcommissie. En hoewel ook deze commissie openbaar is, kan met de vergadering niet online worden meegeluisterd.
- Grond en financiële problemen. Het ‘Financieele Dagblad’ heeft een reeks artikelen gepubliceerd over gemeenten die veel grond hebben gekocht en die nu zwaar in de financiële problemen komen, doordat bouwplannen niet doorgaan en de grond snel in waarde daalt. De artikelen waar het over gaat zijn:
- Erfpacht. Over de vraag wat erfpacht is en wat de regels zijn.
- Informatiebeveiliging. Hier over schreef het tijdschrift Binnenlands Bestuur een artikel en krijgt de commissie een presentatie. Er ligt verder een raadsvoorstel op tafel dat zal worden besproken. Enerzijds heeft de gemeente een boel informatie die openbaar moet zijn en blijven, anderzijds moeten de gemeentelijke computers goed beveiligd worden tegen hacken, virussen etcetera.
Om 17.00 uur vergadert de commissie ‘Bestuur’, met één onderwerp op de agenda.
- Nieuw stadhuis. Het college heeft voor het Stadhuis, dat gerenoveerd gaat worden, een programma van eisen gemaakt en vraagt de raadsleden om €7 miljoen voor de voorbereiding, zodat er een ontwerp kan worden gemaakt.
’s Avonds om 19.00 uur begint de gemeenteraadsvergadering. Eerst komt de A-agenda aan de beurt, met onderwerpen waar alleen nog over gestemd moet worden, er wordt geen discussie meer over gevoerd. Dat zijn onder andere:
- Verwarmde fietspaden. Voorstel van PVDA, D66, SP, GL en TVP voor een pilot met verwarmde fietspaden.
- Visie Gebiedsgericht Grondwaterbeheer. Over de aanpak van vervuilde grond en grondwater.
Daarna is de B-agenda aan de beurt, met onderwerpen waarvoor raadsleden nog wijzigingsvoorstellen (moties of amendementen) willen inbrengen en waarover nog discussie wordt gevoerd.
- Nota Grondbeleid 2013 en kader Grondprijzen 2013. De raad beslist over de waarde van grond die de gemeente in bezit heeft en een lijst met gebouwen die dit jaar verkocht moeten worden.
- Gezondheidscentrum Koningsoord. Het klooster Koningsoord is een rijksmonument, Het klooster wordt verbouwd tot wijkcentrum annex bibliotheek in combinatie met woningen. Bij de voormalige stallen van het klooster (het zogeheten haakgebouw) komt een gezondheidscentrum, waar onder meer de vier huisartsen van Berkel‐Enschot en de apotheek een plek krijgen.
- Raadsvoorstel citymarketing. Het plan om Tilburg ‘op de kaart’ te zetten.
Ten slotte komt de C-agenda aan de beurt, met onderwerpen die nog in z’n geheel moeten worden besproken. Dit zijn:
- Bestemmingsplan Bosgebied Reeshofdijk 2012. Lees ook: Cultuurbos Bosvreugd bezorgd over raadsvoorstel wijziging bestemmingsplan Reeshofdijk.
- Interpellatieverzoek van de Partij voor Tilburg, SP, Trots, DAT en TVP over het onderzoeksrapport Tilburgse Taferelen, de overlast door Novadic-Kentron aan de Edisonlaan en de gevolgen voor de stadsbrede commissie. De oppositie twijfelt of de raad wel volledig was geïnformeerd toen de beslissing werd genomen over de verhuizing van Novadic-Kentron naar Jan Wier.
- Nieuw Stadhuis. Deze middag nog besproken in de commissie ‘Bestuur’ en nu in de raad.