Op maandag vergaderen de themacommissies. De commissies zijn er om de gemeenteraads-vergadering voor te bereiden. De raadsleden in een commissie gaan in discussie over voorstellen van burgemeester en wethouders, of zetten zelf onderwerpen en voorstellen op de agenda. De themacommissies heetten voorheen raadscommissies. Zie ook dit artikel voor een overzicht.
De vergadering van de commissie Leefbaarheid begint deze maandag later dan anders, namelijk om 10.30 uur en wel met onder andere de volgende onderwerpen.
- Bodem- en grondwaterverontreiniging. Het industriële verleden van Tilburg – textiel, metaalbewerking, chemische wasserijen – liet in de ondergrond diepe sporen na. Voorlopig staat de teller volgens de inventarisatie ‘Landsdekkend beeld’ op ca. 13.000 gevallen van mogelijke bodemverontreiniging. Hiervan zijn naar verwachting 7.500 ‘mogelijke gevallen van ernstige bodemverontreiniging’ en zo’n 120 gevallen van (vermoedelijk) ernstige en omvangrijke verontreiniging van de diepere ondergrond met ‘mobiele componenten’. Het volume verontreinigd grondwater in het stedelijk gebied wordt geschat op 65 miljoen kubieke meter , de (fictieve) saneringskosten daarvan op €1,3 miljard. In overleg met de provincie, waterschappen en Brabant Water heeft de gemeente Tilburg gezocht naar mogelijkheden om dit probleem aan te pakken, zonder dat het al te duur gaat worden. Dit plan ligt maandag op tafel om te worden besproken. Hierin zullen allereerst de plaatsen worden aangepakt waar plannen zijn om te gaan bouwen, onder meer in de Spoorzone.Een woordvoerder van de gemeente Tilburg licht toe: “Er is een noodzaak tot saneren als er risico’s zijn bij het huidig dan wel toekomstig gebruik. Als er geen risico’s zijn dan wordt de verontreiniging ook niet weggehaald. De kosten worden betaald door de eigenaar als er risico’s zijn (spoedlocaties) of door de initiatiefnemer om zijn gebruik mogelijk te maken. Als er een ander gebruik, zoals bijvoorbeeld stadslandbouw, in de Spoorzone wordt gerealiseerd, dan wordt de bodemkwaliteit daarop afgestemd. Er zal onderzoek naar de bodemkwaliteit voor stadslandbouw gedaan worden en als deze niet voldoet dan zal er nieuwe grond worden aangebracht.”
- Overlast door bouwlawaai. De PvT heeft vragen gesteld over de overlast in het weekend die de bouwontwikkelingen in de binnenstad geeft voor de bewoners in de binnenstad, aangezien er ook in het weekeinde wordt gebouwd.
Om 14.00 uur begint de commissie ‘Sociale Stijging’ aan haar vergadering, met daarin onder meer de volgende onderwerpen.
- Startnotitie Vangnet en doorgeleiding, Stedelijk Kompas. Een Stedelijk Kompas is een plan van aanpak om het aantal daklozen en de overlast die zij kunnen veroorzaken te verminderen. Een deel van de mensen heeft meer ondersteuning nodig en van een zeer kleine groep zijn de problemen zo groot dat tijdelijk of langdurig ‘het stuur overgenomen’ moet worden. Voor deze ‘multi‐problem-groep’ zijn de afgelopen jaren steeds meer voorzieningen ontwikkeld, waarvan de gemeente de onderlinge samenhang en samenwerking wil versterken.
- Tussenevaluatie Ondersteuningsfonds. Dit onderwerp stond al voor 18 februari op de agenda, maar is vanwege tijdsgebrek doorgeschoven naar 4 maart. In 2012 is een Ondersteuningsfonds opgericht voor mensen die door de vele bezuinigingen het water aan de lippen is komen te staan. De commissie bespreekt met de wethouder hoe het nu met dit Ondersteuningsfonds gaat.
- Diamant-Groep, begroting en meerjarenplan tot en met 2016. Op dit moment is duidelijk dat vanaf 2014 een slot komt op nieuwe instroom in de sociale werkvoorziening. In 2015 komen de mensen uit het oude regime onder de Participatiewet te vallen. De sociale werkvoorziening wordt een sterfhuisconstructie. Voor mensen met een nieuwe indicatie gaat gelden dat zij onder ‘beschut werken’ komen te vallen. De gemeente heeft hiervoor het NOMA-beleid ontwikkeld, dat op dit moment wordt ingevoerd.
- La Poubelle, werkgelegenheidssituatie. GroenLinks heeft vragen gesteld over de ontslagen bij La Poubelle sinds de overname door de Diamant-Groep, naar aanleiding van een brief van een ontslagen I&D-er van La Poubelle.
De commissie Vestigingsklimaat begint om 19.00 uur met de vergadering en spreekt onder meer over de volgende onderwerpen.
- Winkeltijdenwet. De commissie moet een keus maken tussen twee scenario’s om koopzondagen in Tilburg weer mogelijk te maken. Hierbij werd er vanuit gegaan dat de Eerste Kamer op 26 februari een nieuwe Winkeltijdenwet zou aannemen, die op 1 juli dit jaar zou ingaan. Maar de Eerste Kamer heeft het besluit uitgesteld.
- Stappegoor. Tijdens de behandeling van het plan voor Stappegoor heeft de Partij voor Tilburg een alternatief plan ingediend voor dit gebied. De wethouder heeft toen toegezegd dat samen met het Consortium actief gekeken zal worden naar het plan. De oppositiepartijen Partij Voor Tilburg, SP, TROTS, DAT en TVP vinden dat de wethouder deze belofte niet genoeg is nagekomen en willen hierover in debat.