Spring naar inhoud

Gastbijdrage van Hans Rube, journalist en burgerraadslid voor PvdA Tilburg.

Dat mijn goede collega Rob Oostelbos deze week alweer tien jaar geleden overleed is bijna niet te bevatten.
Een decennium geleden.

Midi-theater. Foto: John Geerts

Zo zit je samen op de perstribune bij een raadsdebat over de ondergang van het Midi-theater, zo zit je met al je andere collega’s in het crematorium naar zijn lievelingsmuziek te luisteren.
Wat zou hij tegenwoordig zelf draaien, vraag ik me wel eens af. Een glas Duvel smaakt ook in deze tijd waarschijnlijk nog goed samen met een nummer van Golden Earring. Rob zou nu trouwens behoorlijk balen van het nieuws dat zijn favoriete band er mee moet stoppen.

Na weer eens avond vol oeverloze debatten in de gemeenteraad opperden we ooit het plan om zelf maar een politieke partij op te richten. ...lees verder "Lijst RoRu"

Berend de Vries. - Foto: Paula Anguita

Wethouder Berend de Vries gaat vanaf 15 mei 2021 aan de slag als Concerndirecteur Gezond Stedelijk Leven voor Iedereen voor de gemeente Utrecht. Daarmee komt voorlopig een einde aan zijn politieke carrière en een periode van 11 jaar wethouderschap in Tilburg. Berend de Vries krijgt wel een 'oude' bekende als leidinggevende: Gabrielle Haanen is tegenwoordig gemeentesecretaris van de gemeente Utrecht en was tot en met 2016 gemeentesecretaris in Tilburg.

Berend de Vries vertrekt wel met gemengde gevoelens: “Met trots en een beetje pijn in het hart leg ik binnenkort het wethouderschap van de gemeente Tilburg neer. Met veel passie heb ik me de afgelopen 11 jaar ingezet voor onze stad. Een stad waar we terecht steeds trotser op zijn geworden. Tilburg is getransformeerd naar een stad met een levendige stedelijkheid waar het bruist. Dat zie je onder meer in de Spoorzone, het Spoorpark en de Piushaven. Maar ook op veel andere plekken zijn bakens verzet zoals op het Pater van den Elsenplein. Ik heb het een grote eer gevonden een bijdrage te mogen leveren aan de ontwikkeling van Tilburg.” ...lees verder "Berend de Vries neemt afscheid als wethouder van Tilburg"

5

Snelfietspad naar Oisterwijk, in Oisterwijk. - Foto: Hans Rube.

"Eindelijk sneeuw, eindelijk winter en direct is Tilburg voor de zwakke verkeersdeelnemer een onneembare vesting. Bewoners in een rolstoel krijgen te horen dat zij zelfs na vier dagen geen prioriteit hebben bij dit stadsbestuur, als ze hun voordeur uit willen voor een boodschap." Dit schrijft PvdA Tilburg in de inleiding bij vragen die de partij heeft gesteld aan wethouder Mario Jacobs.

Gelukkig zijn er Tilburgers die gelukkig wel de trottoirs schoonmaken voor hun minder valide buren, om deze mensen hun vrijheid terug te geven. ...lees verder "PvdA stelt vragen over slecht winteronderhoud van voet- en fietspaden."

2

Diepgeworteld anti-institutionalisme vraagt om verbindend collectief verhaal.

Nederland beleefde eind januari 2021  na het instellen van de avondklok de ergste rellen sinds 40 jaar, zoals de politie het omschreef, die gepaard gingen met gericht geweld tegen agenten en met vernielingen en plunderingen. Wat is de achtergrond van het geweld, wie zijn die raddraaiers?

En wat kan de overheid en de politiek eraan doen om de onvrede te stuiten? Hierover gaat de brede analyse van de Tilburgse Universiteit.

Het is een interdisciplinaire analyse met socioloog Peter Achterberg, bestuurskundige Pieter Tops, Juliette Schaafsma, geesteswetenschappen, sociaalpsycholoog Florian van Leeuwen en jurist Niels Karsten.

De relschoppers bestaan volgens de wetenschappers uit een zeer gemêleerd gezelschap, al zijn het voornamelijk jongemannen die ageren tegen wat zij een inperking op hun vrijheid vinden, repressie en daarom uit zijn op wraak. ...lees verder "De avondklokrellen. Wat zit er achter?"

1

De Tilburgse gemeenteraad heeft op 1 februari 2021 besloten om jaarlijks een extra subsidie van €50.000,- uit te trekken voor de Voedselbank.

Met dit geld kan de Voedselbank verhuizen naar een beter passend onderkomen. De organisatie was al twee jaar op zoek naar een plek, welke is gevonden aan de Hatterasstraat 48.

...lees verder "Voedselbank verhuist naar Kapitein Hatterasstraat"