Site pictogram Tilburgers.nl

PortAgora uit Tilburg doneert ziekenhuis-bedden en menskracht aan Trogir, Kroatië

Contacaten gelegd met de nieuwe burgemeester van Trogir (in het midden van de foto) Rechts naast hem directeur van PortAgora Jan van Esch

07-31-2013--Trogir-1
Mladen Pavić (rechts) bedankt namens de hulporganisaties in Trogir Jan van Esch, directeur van PortAgora die persoonlijk de bedden kwam afleveren

Het Tilburgse kringloop-bedrijf PortAgora heeft wederom medische hulpgoederen aan Trogir gedoneerd. Woensdag 31 juli is door een klein team van vrijwilligers een viertal zware ziekenhuis-bedden afgeleverd. Daarnaast waren er ook rolstoelen, hulpmiddelen voor gehandicapten en meubilair voor het ouderencentrum van DOM. De lokale hulporganisaties TOMS en DOM namen de goederen dankbaar in ontvangst.

Ivica Bašić is onbezoldigd directeur van TOMS, een organisatie die zich inzet voor gelijkwaardigheid van rechten van gehandicapten. Dat doen ze zo breed mogelijk, met veel praktische projecten. Van een zomerkamp voor gehandicapten, tot het ondersteunen van ouders met gehandicapte kinderen. Ook met ziektes als MS streeft TOMS naar acceptatie ervan in de maatschappij. De projecten van TOMS zijn veelal gefinancierd door giften en donaties. “We zijn erg blij met de donaties van PortAgora, en kunnen meteen de bedden en andere materialen gebruiken op plekken waar ze het hardst nodig zijn. We waarderen het enorm dat vrijwilligers deze goederen hier persoonlijk komen afleveren. PortAgora is een organisatie die niet alleen maar praat maar vooral ook ‘doet’. Begin mei was er al een zending met vrijwilligers van PortAgora. We willen graag met ze samenwerken met mogelijke projecten in de toekomst.”

08-01-2013-Hanneke-Irma
Irma en Hanneke, actief in Trogir, Kroatië, om een activiteitencentrum op te zetten voor oudere gehandicapten.

Mladen Pavić is directeur en geneesheer van DOM, een opvangcentrum voor bejaarden en ouderen met een verstandelijke handicap die kind noch kraai meer hebben. “We zijn erg blij met de donaties van PortAgora, stukje bij beetje kunnen we zo ons centrum beter opzetten en inrichten. PortAgora is een organisatie naar mijn hart, die meteen de spullen en diensten brengt waar ze het hardst nodig zijn”.

Daarnaast zijn begin augustus twee vrijwilligers van PortAgora, Hanneke de Wilde en Irma van Leeuwenkamp, op eigen initiatief naar Trogir afgereisd om bij DOM een activiteitencentrum op te zetten. Het project wordt ondersteund door DOM en PortAgora. Extra donaties nemen ze mee van Repair Café 013, de opbrengsten van een bingo en een donatie in de lokale valuta, de Kuna.

Hanneke en Irma zitten nu sinds een week in Trogir. Via Facebook laat Hanneke weten: “We hebben een ruimte ingericht voor de bewoners die hier zitten waar ze samen spelletjes kunnen doen. Elke morgen gaan we met een groepje naar het strand. Daar kijken ze nu al naar uit. Morgen gaan we  met een aantal van hen naar de kapper. We werken hard en zijn ’s avonds doodmoe! Het werk geeft wel voldoening, maar progressie is er nog niet zo. De bewoners zijn niks gewend: voor hen is alles nieuw! Ze kijken heel erg de kat uit de boom en de taal werkt ook niet mee!”

Hanneke legt verder uit: “De oudere mensen in DOM zijn verstandelijk gehandicapt: lichte en zware gevallen door elkaar, dementerende gevallen, kortom: van alles loopt bij en door elkaar! Er zitten mensen bij die in Nederland begeleid zouden kunnen wonen, maar ook mensen die helemaal van de wereld zijn, DOM is voor hen een soort eindstation.”

Mobiele versie afsluiten