Site pictogram Tilburgers.nl

Prachtig warm zomerweer

Alle foto’s van John Geerts

De weersverwachting voor het komende weekeinde: prachtig warm zomerweer. Zon en wolken wisselen elkaar af, vooral op zaterdag, het blijft droog en de temperaturen liggen op zomerkoers met 25 tot 26 graden. Kortom, het is genieten geblazen. En dat moet je ook goed doen, want begin volgende week draait het weer drastisch om. Temperaturen gaan dalen tot 18 graden op dinsdag, de wind neemt toe en de buien keren weer terug. Pas eind volgende week wordt het droger en weer warmer.

Soms vergeten we dat we zowel in juni als in juli een zomerse periode hebben gehad. Juni was natuurlijk uitzonderlijk met de warmte junimaand ooit en een hittegolf in onze regio, maar ook in de hooimaand was er sprake van zomerweer. Berkel-Enschot noteerde namelijk vanaf de 17e t/m de 23e een week lang een reeks zomerse dagen van minstens 25 graden.

De Tilburgse Kermis deed daar goede zaken mee. Nu is het weer zover en noteerde Tilburg gisteren (woensdag) de tweede zomerse dag van deze maand met 25,7°C net als precies een week geleden op 5 augustus. Vandaag werd het nog warmer tot 26,6°C in onze regio.

En dat viel eigenlijk best wel tegen waar een graad of 28 werd verwacht. Het was de bewolking vanuit het zuidwesten dat ons de das om deed. Al rond het middaguur raakte het bewolkt en toen kon de zon niet meer de kracht geven om het écht warm te laten worden. Maar het was wel genieten geblazen, want eindelijk bleef het eens droog na al die buien die tot en met afgelopen dinsdag vielen. En met zulke hoge kwikstanden liepen de stranden en terrassen vol. Uit die bewolking van vanmiddag viel begin deze avond lichte regen uit. Dat meldde Vlissingen, Westdorpe, Woensdrecht en Gilze-Rijen. Rond 19:30 uur trok dit neerslaggebied over onze regio. Zodra dit voorbij is verschijnen er in de nacht opklaringen en zakt de temperatuur terug tot 13 graden. Daarbij kan er wat nevel of mist ontstaan.

Na een wellicht grijze start krijgen we te maken met sluierwolken waar de zon doorheen zal schijnen. In de middag verschijnen er stapelwolken, maar blijft het droog. Met 25 graden kunnen we opnieuw een zomerse dag noteren. Wel neemt de wind toe tot matig, kracht 3 tot 4 en komt uit het westen. Een depressie bij Schotland zorgt daarvoor. Op zaterdag trekt de depressie via de Noordzee naar Noorwegen. Hiermee houden we de westelijke wind. Zon en wolken wisselen elkaar en het blijft zomers.

Zondag draait de wind naar het zuidwesten en dan stroomt wat meer bewolking onze regio binnen, maar ook warmte. Zodra de zon er in de loop van de dag bijkomt kan het zo’n 26 graden worden. Op beide dagen blijft het droog. Kortom, we krijgen een prachtige weekeinde en geniet er maar van, want daarna draait het weer drastisch om.

De temperaturen dalen, de wind neemt toe en de buien komen ook weer langs. Vanuit het noorden nadert namelijk een nieuwe depressie, die gevuld is met lucht vanaf de poolstreken, en ligt maandag boven Denemarken. Koelere lucht wordt dus aangevoerd, waardoor de temperatuur daalt tot een graad of 22. Er is een afwisseling van zonneschijn en wolken, waaruit buien zullen gaan vallen. Vervolgens neemt de kracht van de depressie op dinsdag verder toe en begint boven Denemarken rond te tollen.

Daardoor blijft het hard waaien en vallen er nog steeds buien. De zon krijgt het nu erg moeilijk en warmer dan 18 graden zal het niet worden. In combinatie met die wind zal het erg fris aanvoelen. In de loop van woensdag trekt de depressie eindelijk verder via Zweden naar de Baltische zee waar het op donderdag aankomt. Dit gaat gepaard met buien en opklaringen op de woensdag. Vanaf donderdag wordt het droog en kruipen de temperaturen langzaam omhoog. Inmiddels is dan een einde gekomen aan normaal gesproken de warmste tijd van het jaar. Maar als we naar het Duitse weermodel kijken dan wordt het vanaf het volgende weekeinde en de dagen erna hoogzomer met kwikstanden tot 30 graden. Maar alle andere weermodellen zijn wat behoudender. Afwachten dus.

Mobiele versie afsluiten