Site pictogram Tilburgers.nl

Prinses Beatrix bij opening Sky Mirror van Kapoor in de Pont

Prinses Beatrix arriveert bij Museum de Pont waar zij verwelkomt werd door Burgemeester Noordanus en Commissaris der Koning Wim van de Donk

Vanmiddag 16 september 2017 is het speciale kunstwerk ‘Sky Mirror’ van Anish Kapoor bij het Museum de Pont officieel onthuld. Prinses Beatrix, die een bewonderaar is van het werk van Kapoor, was speciaal naar de onthulling gekomen. Geflankeerd door Burgemeester Noordanus en Commissaris van de Koning van de Donk betrad de prinses het opgeknapte plein voor Museum de Pont waar het kunstwerk van Kapoor vlak bij de ingang staat.

Prinses Beatrix kreeg een rondleiding van Museumdirecteur Hendrik Driessen (links) en kunstenaar Anish Kapoor

Na officiële toespraken van museumdirecteur Hendrik Driessen en Peter Noordanus, gaf wethouder Marcelle Hendrickx  het kunstwerk namens de gemeente symbolisch aan het Museum.   Het werk is deels gefinancierd door het bedrijfsleven, particulieren en de gemeente Tilburg ter gelegenheid van het 25 jarig bestaan van het museum.

Na de onthulling van het beeld ‘Sky Mirror’ van Kapoor volgde de opening van de  tentoonstelling ‘WeerZien’ in het museum. Alle belangrijke werken van de afgelopen 25 jaar hebben daarin een plaats gekregen. Zaterdag en zondag is er gratis entree voor de bezoekers.

Sky Mirror en Kapoor
Anish Kapoor bewondert zijn werk bij aankomst in Tilburg bij het Museum De Pont

Het werk ‘Sky Mirror’ van Anish Kapoor bestaat uit een gebogen spiegel die de lucht in wijst. Het is een bijzonder werk in het oeuvre van de Britse kunstenaar, de achterkant is namelijk onbewerkt, en laat de ruwe staalkant zien.

Museum Directeur Hendrik Driessen (tweede van links) voor het kunstwerk vlak voor de opening

Kapoor is in Bombay in India geboren en emigreerde in 1972 naar Groot Brittannië.

Kapoors werk is in musea over de wereld te vinden, waaronder het Museum of Modern Art in New York, Tate Modern in Londen, in de collectie van de Fondazione Prada in Milaan, de Art Gallery of New South Wales in Sydney, het Guggenheim Museum in Bilbao, het Moderna Museet in Stockholm, het 21st Century Museum of Contemporary Art, Kanazawa in Japan, het Israel Museum in Jeruzalem en natuurlijk ook in Museum De Pont in Tilburg.

De achterzijde van Sky Mirror

Museum De Pont  had  Anish Kapoor al twintig jaar geleden al in het vizier.

Naast een tweetal werken die in de architectuur van De Pont zijn geïntegreerd, telt de vaste collectie onder andere nog een viertal sculpturen en in totaal zijn er zestien werken van de Britse kunstenaar.

“De leegte heeft vele gedaanten” volgens Kapoor, en ook in De Pont zijn verschillende gestalten ervan te vinden.

Het betreft werken die in 1992 in twee aangrenzende kasten werden geïnstalleerd. In de eerste kast bevindt zich ‘Descent into Limbo’ (Afdaling in het ongewisse). Op enige afstand lijkt het alsof zich op de vloer een ronde zwarte vlek bevindt, maar dichterbij gekomen realiseert men zich aan de rand van een onpeilbaar diep gat te staan.

In de kast ernaast heerst in eerste instantie slechts duisternis: hier heeft Kapoor de hele ruimte met donkerblauw pigment behandeld.

Pas als de ogen gewend zijn aan het weinige licht doemt langzaam een blauwe, vrij-zwevende bol op die, hoewel zichtbaar, toch onstoffelijk lijkt. Meer info over Kapoor is  hier te vinden.

Mobiele versie afsluiten