Site pictogram Tilburgers.nl

Projecten ‘wijkorkest’ en ‘wie wil je zijn’ presenteren zich aan minister Bussemaker

Vanaf maandag 23 tot en met vrijdag 27 januari 2017 vindt de landelijk ‘Gelijke Kansen Week‘ plaats. Deze week staat volledig in het teken van gelijke kansen voor kinderen en jongeren. Minister Jet Bussemaker en staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs trekken deze week samen met ambassadeurs van de Gelijke Kansen Alliantie met een gele schoolbus het land in om te leren over de resultaten en ambities van de bondgenoten uit het Gelijke Kansen Alliantie-Netwerk.

Op maandag 23 januari 2017 deden ze met de ‘Gelijke Kansen Bus’ ook de gemeente Tilburg aan waar twee ideeën met betrekking tot ‘gelijke kansen voor alle kinderen en jongeren’ werden gepresenteerd. Het ging om de initiatieven ‘wijkorkest’ en ‘wie wil je zijn’ . Beide projecten stimuleren de talentontwikkeling van kinderen en jongeren.

Het eerste project ‘wijkorkest’ loopt in Tilburg-Noord. Het is opgezet om kinderen vanaf 8 jaar, groep 5 laagdrempelig en betaalbaar muziekonderwijs te geven. vier basisscholen, een muziekvereniging en het Factorium werken daarbij samen. De deelnemers kunnen kiezen uit diverse muziekinstrument (accordeon, dwarsfluit, trompet, klarinet, slagwerk, keyboard, gitaar, viool en blokfluit).  Voordat je in het orkest gaat spelen, krijg je eerst les op een door jou gekozen instrument. Daarna ga je samen in het wijkorkest oefenen om een concert te geven in de eigen wijk.

In het tweede project  ‘wie wil je zijn’ proberen 17 kwetsbare jongeren via muziek hun leven weer op de rails te krijgen. Ze werken daarbij samen met jongerenwerkers van R-newt , gerenommeerde muziekdocenten en de band The Black Marble Selection  (een Tilburgse formatie van enkele muzikaal ongeschoolde vrienden met een gedeelde passie voor Sixties/Rhythm & Blues/Garage en Beat). De begeleiders stimuleren de jongeren om hun passie te volgen: het maken van muziek. Door daar vol voor te gaan, leren ze onder meer met elkaar samen te werken en wordt het belang van discipline onderstreept. Een van de doelstellingen van dit project is te zorgen voor gelijke kansen voor alle jongeren, ongeacht hun achtergrond.

Wethouder Marcelle Hendrickx: “Niet de plek waar je wieg staat, niet het opleidingsniveau van je ouders of het aloude curriculum van een school, maar het kind staat centraal. Wat heeft hij nodig om zichzelf en zijn aangeboren talent te ontwikkelen? Goed onderwijs en gelijke kansen zijn voor mij de sleutel tot zelfontplooiing, tot het veroveren van je eigen plek in onze samenleving. De gemeente ondersteunt daarbij. Soms als aanjager, soms in de rol van subsidiegever.”

De Gelijke Kansen Alliantie,  een initiatief van minister Bussemaker en staatssecretaris Dekker, wil gelijke kansen voor kinderen met gelijke talenten bevorderen. Dit gebeurt onder andere door structureel jaarlijks extra geld hiervoor beschikbaar te stellen door het ministerie van onderwijs. Ook kunnen ouders, docenten, schoolbestuurders, onderzoekers, werkgevers en maatschappelijke instellingen zich in de Gelijke Kansen Alliantie verenigen. Via het platform van de Gelijke Kansen Alliantie kunnen zij goede ervaringen met elkaar delen en van elkaar leren.

Mobiele versie afsluiten