Site pictogram Tilburgers.nl

Prorail: Station Tilburg op schema

De stationspassage in aanbouw. Sander Sontrop (rechts) geeft uitleg over de werkzaamheden
De stationspassage in aanbouw. Sander Sontrop (rechts) geeft uitleg over de werkzaamheden

Stan Sontrop, de bouwmanager bij ProRail is een tevreden man. Tijdens de speciale persbijeenkomst over de voortgang van de werkzaamheden aan het station van Tilburg vertelt hij: “Het inschuiven van de passage was perfect, een schot in de roos. We hadden een marge van drie centimeter op de totale doorgangspassage van 44 meter. En we zaten daar precies tussen in. Beter had het niet uit kunnen pakken. Tussen de palen waaraan het stationsdak hangt was er ruimte voor een passage van maximaal 44 meter en daar hebben we optimaal gebruik van gemaakt.”

Het is een koude grijze  donderdagochtend en temperatuur ligt onder het vriespunt. Op het bouwterrein liggen flinke plakkaten met ijs. “We kennen geen vorstverlet meer. We kunnen de werkomstandigheden zo aanpassen dat we geen vertraging oplopen.”  Sontrop vervolgt: “We liggen precies op schema, we hebben in feite zelfs twee weken voorsprong, dus we kunnen wel zeggen dat de passage onder het station eind november 2015 officieel in gebruik zal worden genomen.”

“We concentreren ons daarnaast nu op perron 4. Dat is het perron naast spoor 3 en spoor 4, dat nog geen perron heeft en gebruikt wordt voor doorgaande treinen zoals goederenwagons. Maar we leggen geen compleet perron aan, enkel de voorzieningen en het belangrijkste stuk boven de passage. Dat maakt tevens onderdeel uit van het dak van de nieuwe uitgang aan de noordzijde. ”

De plek waar perron 4 moet komen, en tevens het dak van de entree aan de noordkant.
De plek waar perron 4 moet komen, en tevens het dak van de entree aan de noordkant.

Sontrop legt nog eens uit: “De keuze voor complete aanleg van perron 4 is nog niet gemaakt, dan praten we over 700 à 800 meter. We leggen nu alvast vijftig meter daarvan aan, en maken alvast de bouwkundige voorzieningen voor de roltrap en de lift, zodat er straks geen bouwwerkzaamheden meer nodig zijn.”

Hoe zit het met de fietsenstalling? is een vraag. Tjalda Kalsbeek van de gemeente Tilburg neemt het woord. “De fietsenstalling aan de noordkant is een apart project. We zijn een voorstel aan het uitwerken dat in februari naar het college gaat, maar daar kan ik nu niet op vooruitlopen. De bedoeling is wel dat er in ieder geval fietsvoorzieningen zijn als de passage in november 2015 open gaat. Het is verboden in de passage te fietsen, maar met de fiets aan de hand is de andere kant van het station te bereiken voor alle passanten.”

 

Mobiele versie afsluiten