Site pictogram Tilburgers.nl

Protestactie tegen uitbreiding stadhuis en kap 42 bomen

20150828_Stadhuis Behoud StadskantoorVrijdag 28 augustus was er, op initiatief van Stichting Stadsbomen een grote protestactie georganiseerd rondom het stadhuis. Onderwerp was de uitbreiding van het stadhuis met een grote winkelkraag.

Door middel van krijt was aangegeven hoe groot de uitbreidingsplannen zijn.

Op Facebook was het volgende te lezen: “Door middel van bouwhekken, linten, afwasbare krijtlijnen worden de contouren van de plannen van het gemeentebestuur en DIE DRIE architecten uit Maastricht door mensen van de Projectgroep Naoorlogs Erfgoed Tilburg, de Stichting Stadsbomen Tilburg, kunstenaars, architecten en andere Tilburgers ter plaatse uitgezet. De gevolgen van de plannen om het stadskantoor van een winkelkraag te voorzien worden zichtbaar gemaakt. Straten worden ernstig versmald, 42 bomen worden zinloos geveld.”

20150828_Stadhuis Winkelplint Stadhuisstraat
De witte lijn geeft de nieuwe breedte van het Stadhuis in de Stadhuisstraat aan. De bomen en de bankjes aan de rechterkant gaan allemaal verdwijnen als de gemeenteraad goedkeuring geeft aan de plannen.

“Ook een van de twee koninklijke platanen, die nog door de hoveniers van onze koning Willem II 170 jaar geleden geplant zouden zijn, moeten er aan geloven als de plannen onverhoopt doorgaan.”

“Maandag 7 september beslist de raadscommissie. Een laatste kans om te laten zien wat je er van vindt door morgen daar aanwezig te zijn: Stadhuisplein 130 Tilburg, laat je ter plekke informeren en laat je mening achter met stoepkrijt.”

20150828_Stadhuis Uitbreiding Willemsplein Raadhuis Winkelplint
De galerij, die afstand schept tussen Paleis, Willemsplein en het Stadhuis gaat verdwijnen, en de winkelpanden komen maar liefst tegen het Paleis aan. De witte lijn markeert de uitbreiding.
20150828_Stadhuis Uitbreiding Willemsplein Raadhuis Plataan
De uitbreiding gezien van de andere kant. De grote plataan linksachter komt dusdanig in de verdrukking dat zijn voortbestaan ernstig in gevaar komt. Het is goed te zien dat het nu vrijstaande paleis bijna dicht gebouwd gaat worden.
20150828_Stadhuis Stadskantoor Fontein Jo Coenen bij Meesters
Een groot gedeelte van de toegang vanuit het Stadhuisplein naar het Willemsplein wordt bestemd voor winkels. De kenmerkende fontein voor Café Meesters, ontworpen door architect Jo Coenen, valt ten prooi. Bovendien is er straks vanuit de Stadhuisstraat en het terras bij Meesters geen zicht meer op de rechtbank van Bedaux.
20150828_Stadhuis Fontein Coenen Stadhuisstraat
De fontein van Jo Coenen. Op de achtergrond het terras van Meesters. De witte krijtlijn loopt door het water.
Mobiele versie afsluiten