Site pictogram Tilburgers.nl

Provincieprijzen voor Marc Mulders en Hendrik Driessen

Tijdens de nieuwjaarsreceptie zijn Charles De Mooij, de directeur van Museum De Pont, Hendrik Driessen onderscheiden met de Hertog Jan-prijs. Tilburger Marc Mulders werd onderscheiden met de Provinciepenning.

Ze kregen de prijzen uit handen van commissaris Wim van de Donk.  Met deze prijs is Marc Mulders is Ereburger van Brabant.

Volgens de juryrapporten:

Marc Mulders (Tilburg, 1958) is een kunstenaar die nationaal en internationaal bekendheid kreeg met zijn werken. Hij combineert in zijn werk zijn kunst met een zeer Brabantse aandacht voor ambacht en vakmanschap. Hij maakt aquarellen, schilderijen, fotografeert en is een glazenier. Hij maakte glas-in-lood ramen voor onder meer de Sint Stevenskerk in Nijmegen, het Museum Catharijne Convent in Utrecht, de Sint-Janskerk in Gouda, de sint Janskathedraal in ’s-Hertogenbosch en de Nieuwe Kerk in Amsterdam. Dit laatste werk, ‘een tuin van glas’ werd in 2005 ter gelegenheid van haar 25-jarig jubileum aangeboden aan Koningin Beatrix en is door de website Artstart uitgeroepen tot ‘het mooiste Nederlandse kunstwerk van de afgelopen 50 jaar”. Naast zijn kunstenaarschap is Marc Mulders maatschappelijk zeer geëngageerd en actief.

Hendrik Driessen (Heemstede, 1952) studeerde aan de Gerrit Rietveld Academie en werd daarna actief in de museumwereld. Hij werkte in het Gemeentemuseum van Arnhem, het Stedelijk Museum van Amsterdam om vervolgens directeur te worden van het Van Abbemuseum.

In 1989 werd hij de directeur van het Museum De Pont voor eigentijdse moderne kunst in Tilburg, dat tot stand kwam uit de nalatenschap van jurist en zakenman Jan de Pont. Hendrik Driessen heeft als hoofdconservator en directeur er toe bijgedragen dat het museum internationaal aanzien verwierf met exposities van moderne kunst en kunstenaars met een grote reputatie.

Charles de Mooij (Bergen op Zoom, 1957) is historicus en directeur van Het Noordbrabants Museum. Hij heeft verschillende publicaties op zijn naam staan, heeft grote verdiensten op museaal gebied, vervulde en vervult tal van functies op historisch en cultureel gebied. Onder zijn leiding heeft Het Noordbrabants Museum zich sterk vernieuwd. De recente tentoonstelling ‘Jheronimus Bosch-Visioenen van een genie’ trok een internationaal publiek naar het museum.

De provinciale onderscheiding Hertog Jan wordt toegekend aan mensen die zich bijzonder verdienstelijk hebben gemaakt voor Brabant. Het is een beeld van Hertog Jan te paard van de kunstenares Willy van der Putt en wordt sinds 1988 uitgereikt.

De Provinciepenning is in 1973 ontworpen door Niel Steenbergen. Op de penning staat een jongen omringd door 4 luiken waarin de middenstukken ambachten laten zien en de buitenste activiteiten uit het Brabantse leven.

Mobiele versie afsluiten