Na veel discussies in de commissievergaderingen van 18 en 22 mei over de deal die de gemeente Tilburg wil sluiten met VolkerWessels, om Stadskantoor 3 te slopen en er een warenhuis neer te zetten voor Primark, heeft de gemeenteraad op maandag 1 juni ingestemd met het plan.
In de tussenliggende dagen heeft wethouder Erik de Ridder, op aandringen van onder meer raadslid Joost Möller, VVD, wel de gehele overeenkomst laten nakijken door stadsadvocaat én landsadvocaat Pels Rijcken. Deze extra juridische controle lijkt geen overbodige luxe te zijn geweest, aangezien in het eindvoorstel en de overeenkomst nog flink veel aanpassingen waren aangebracht, ten opzichte van de versie van twee weken eerder. Echter, het juridisch advies dat het college heeft gekregen, moest geheim blijven, evenals de taxatie, hoe zeer de VVD en LST ook aandrongen op openbaarheid.
De weigering om deze stukken openbaar te maken leidde er toe, dat de VVD het college ervoor verantwoordelijk zal houden, als er met deze deal iets misgaat, wat de gemeente in dat geval €6.700.000,- gaat kosten. Dit betekent dat, wanneer het fout afloopt, de VVD zal eisen dat het college opstapt. Hiervoor kwam in ieder geval bijval van de LST-fractie, die tegen het plan stemde. De VVD stemde ‘met de hakken over de sloot’ voor, omdat zij voorstander is van de komst van Primark, maar veel bezwaar heeft tegen de manier waarop.
Een ander deel van de discussie ging over het verband tussen de beslissing over Stadskantoor 3 (Primark) en de beslissing over Stadskantoor 1, die over ongeveer drie weken wordt genomen. Het college wil graag dat op de begane grond van het gemeentehuis winkelruimte komt en heeft al een projectontwikkelaar gevonden die interesse heeft om dat te realiseren.
De raad is hierover nog erg verdeeld, evenals veel andere Tilburgers, die een petitie zijn gestart tegen de komst van winkels in Stadskantoor 1 en waarvoor (op moment van schrijven) 700 handtekeningen zijn verzameld. In een amendement eiste de LST dat de tekst in het voorstel over Primark, de tekst over Stadskantoor 1 geheel werd verwijderd. Hiervoor kreeg hij een meerderheid in de raad, aangezien coalitiepartijen D66 en CDA het ook steunden.
Wethouder Erik de Ridder gaf aan dat het hem niks uitmaakte of de gewraakte tekst werd geschrapt en dat de raad zich niet verplicht hoeft te voelen om winkels toe te staan in het stadhuis.
Te verwachten valt echter, dat de raad over drie weken ook de winkelruimte in Stadskantoor 1 gaat goedkeuren. Alhoewel dit niet heel expliciet in het coalitie-akkoord staat, heeft in ieder geval de SP, tijdens de onderhandelingen over de coalitie in maart en april 2014, afgesproken dat zij zullen instemmen met winkels in de plint van het stadhuis, ook al waren zij hier pertinent tegen toen de SP nog in de oppositie zat.
4 reacties
Voeg die van jou toe →Dat Stadskantoor 3 gesloopt wordt voor een winkel en dat een het andere Stadskantoor (1) tot winkel moet worden verbouwd, terwijl er legio winkels leeg staan in het centrum, het toont aan dat alle prognoses m.b.t. vastgoed op drijfzand zijn gebaseerd. De grote sanering van vastgoed moet nog beginnen, dat is het afwaarderen in de boeken omdat internet de winkel heeft weg geconcurreerd. De overheid zal wel weer meebetalen aan deze sanering omdat anders banken dreigen om te vallen. De laatste vastgoed-boertjes proberen nog snel op deze wegrijdende trein te springen. De samenleving betaalt hun kaartjes.
6,7 miljoen en dat alleen voor puberkleding.
Ik ga ook een winkel beginnen in de binnenstad en als dit voor de Primark gedaan wordt, dan mag ik als geboren Tilburger minstens zo’n mooi aanbod krijgen.
Ik denk aan de verhuur van Bangladesche meisjes, 2 euro per dag en kommetje witte rijst. Leuk voor als ze de stadskantoor gaan slopen, kun je ze er inzetten, is niet erg, zijn ze gewend, alles voor het volksvermaak.
http://www.demorgen.be/opinie/dump-de-dumpwinkel-primark-het-nieuwe-goedkoop-slaat-de-bodem-uit-onze-economie-a2147049/
Dump de dumpwinkel. Jammer dat de wijze woorden van Jonathan Holslag, docent internationale politiek aan de Vrije Universiteit Brussel en auteur van ‘De kracht van het paradijs: hoe Europa kan overleven in de Aziatische eeuw’, geen invloed hebben bij de besluitvorming.
De plint gaat wederom een historische vergissing worden!