Maandag 10 juni zat de gemeenteraad bijna 11 uur bijeen om over de Perspectiefnota 2014, de plannen en wensen voor volgend jaar te praten. Nadat de fractievoorzitters van elke partij in de eerste ronde hun zegje hadden gedaan, kwam in de tweede termijn een discussie op gang over burgerinitiatieven en de rol van de overheid, die zich steeds meer terugtrekt en steeds meer aan burgers overlaat. Maar hoever die overheid zich dan terugtrekt en hoeveel aan burgers moet worden overgelaten en waar de overheid zich dan nog wel mee moet bemoeien, en hoe, daarover zijn de meningen sterk verdeeld.
Gabe van der Zee, PvdA: “De rol van de overheid is een interessante discussie. De overheid is geen geluksmachine, maar iets wat we hebben gemaakt om de samenleving in tact te houden. We hebben te maken met een terugtredende overheid. De kredietcrisis kwam van rechts, dus het zomaar loslaten van mensen zou dan niet moeten.” Hans Kokke, SP: “De politiek heeft zelf opdracht gegeven tot het terugtrekken van de overheid. U was er bij toen vijf buurthuizen in Tilburg gesloten werden. U bent daar medeverantwoordelijk voor, dat is een feit.”
Gabe van der Zee: “Dat ontken ik niet, maar we moeten niet te ver doorslaan, maar als overheid de mensen blijven steunen, niet bij de hand nemen. We verergeren de zorgen van mensen door ze los te laten. Ik ben blij dat we over burgerinitiatieven positief over denken. Nu moeten we duidelijk maken hoe we ermee omgaan. Duidelijkheid en transparantie.” Marcel van den Hoven, CDA: “Heel charmant dat er burgerinitiatieven van de grond komen. Maar we draaien het de kop om als het niet binnen de regels past. We moeten ons afvragen wat wél kan, in plaats van wat niet kan.”
Gabe van der Zee: “Ik zie nu burgerinitiatieven sneuvelen omdat we als gemeente zeggen dat het niet kan. Ik wil dat burger weet wat ie aan ons heeft.” Marcel van den Hoven: “Burgerinitiatieven sneuvelen omdat we de financiële middelen niet hebben binnen onze programma’s. Kijk naar de inhoud van de voorstellen en honoreer op de inhoud en het doel.”
Gabe van der Zee: “We hebben een methode nodig om dat te wegen, met duidelijke kaders.” Joost van Puijenbroek, Trots: “Welk probleem wil de PvdA oplossen met deze kaders? Is het niet onze verantwoordelijkheid om zaken die burgers aandragen op te pakken? En wat voegen die kaders daar aan toe? Cécile Franssen, VVD: “We gaan toch niet weer een heel kader optuigen? Kijk naar het Ondersteuningsfonds, daarvoor hebben we ook kaders en dat kost veel energie. Probeer het op een andere manier te doen.” Gabe van der Zee: “Ik wil voorkomen dat het ene initiatief wel wordt opgepikt en de andere niet. Ik wil gelijke kansen voor alle burgerinitiatieven. Die moeten ten alle tijden de kans krijgen en we moeten die goed behandelen.
Aan het eind van de avond lagen er enkele voorstellen (moties) op tafel om burgerinitiatieven te ondersteunen. De motie van PvdA, CDA, GroenLinks en SP, om wethouder Berend de Vries de opdracht te geven om voor de Programmabegroting 2014, in november, een voorstel te doen hoe met burgerinitiatieven moet worden omgegaan, haalde een meerderheid in de raad. Ook D66, PvT en TVP gaven hun steun. Ook vraagt de motie om een manier om burgerinitiatieven te ondersteunen, in ieder geval met expertise, maar ook door middel van het instellen van een fonds waaruit de gemeente financieel kan bijdragen.