De CDA-fractie stelt voor om als gemeenteraad, met alle partijen gezamenlijk, debatten te gaan organiseren waarbij zoveel mogelijk inwoners betrokken worden. Deze debatten moeten plaats vinden op diverse plaatsen in de stad. Als onderwerp kan gekozen worden voor één of meerdere actuele thema’s. Het belangrijkste hierbij is dat het debat voor een breed publiek interessant moet zijn. Het doel is om zoveel mogelijk inwoners van Tilburg, Berkel-Enschot en Udenhout te bereiken en niet alleen de personen die toch al politiek betrokken of actief zijn.
De komende tijd zijn er diverse grote veranderingen op komst die veel gevolgen hebben voor iedereen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de veranderingen in de Jeugdzorg, de WMO en AwbZ en de ‘Participatiewet’. De debatten over deze thema’s in de raadzaal zijn door hun technische karakter vaak weinig uitnodigend voor Tilburgers om te volgen.
Tilburg heeft al wel een debatcultuur, maar deze is nog vooral voorbehouden voor een kleine groep nauw betrokkenen. De lokale politiek is een belangrijke speler in deze debatten maar doet hier nog te weinig aan mee. Diverse politieke partijen hebben inmiddels zelf politieke cafés proberen te organiseren, maar deze zijn minder aantrekkelijk voor burgers door de politieke kleuring van dergelijke bijeenkomsten.
Door het organiseren van publieksdebatten wil het CDA de lokale politiek toegankelijker te maken voor inwoners van de stad. Dit kan volgens Joost van Puijenbroek, Cécile van Berkel en Ernst van Welij (leden van het CDA) mogelijk leiden tot meer interesse in de lokale politiek.
3 reacties
Voeg die van jou toe →Ik luister uit verveelde interesse wel eens naar een vergadering via internet. Ik raak dan heel snel afgeleid, omdat het een hoop geschreeuw en weinig wol is:
Of je kan ze niet verstaan, omdat ze de Nederlandse taal niet machtig zijn.
Of ze gebruiken zoveel “dure” woorden, dat je het al snel opgeeft om te luisteren.
En de rest lult links en vult ze tegelijkertijd rechts.
De enige die dan nog een beetje inhoud geven en verstand van zaken hebben, worden door hun eigen partijgenoten de mond gesnoerd uit angst om zelf niet meer in de belangstelling te staan.
Ik vind dit wel een goed idee. Normaal trekken politici zich na de verkiezingen terug in het stadhuis en hoor je vier jaar niets meer van ze. Op deze manier leggen ze vaker verantwoording af aan de kiezer dan alleen maar als ze hun baantje veilig moeten stellen. Ik zeg probeer het maar eens een jaartje.
De wijze waarop Joost van Puijenbroek politiek bedrijft is één van redenen waarom de burger totaal niet (meer) geïnteresseerd is in de (lokale) politiek. De politiek is er namelijk voor de burger, maar Dhr. van Puijenbroek is er vooral voor zichzelf en zijn politieke carrière á € 2500 per maand.