In het midden lagen een verzoek om een referendum over het toekomstig bedrijventerrein Wijkevoort van 1898 Tilburgers, twee adviezen van advocaten en een referendum-verordening. De gemeenteraad moest beslissen of een referendum kon worden gehouden, of niet.
De referendumverordening heeft een aantal regels, criteria die de raad de mogelijkheid geven om een referendum niet toe te staan. Dit, samen met de adviezen daarover van twee verschillende advocatenkantoren, geeft erg veel ruimte om de boel verschillend uit te leggen.
En dat gebeurde ook, maandagavond 26 oktober 2020. Het was politiek op z’n lelijkst, met de hakken in het zand en verwijten over en weer.
Coalitiepartijen D66, VVD, CDA en GroenLinks, samen met burgemeester Theo Weterings vinden dat de regels nauwkeurig moeten worden opgevolgd en dat die zeggen dat de raad het referendum moet afwijzen. Omdat burgers al in 2018 op de hoogte waren van de ontwikkeling van Wijkevoort, hadden ze na het besluit op 5 februari 2018 een referendum moeten starten. De adviezen van de advocaten leggen zij dan ook op die manier uit: dat de raad het referendumverzoek moet afwijzen.
Oppositiepartijen, aangevoerd door Bea Mieris (PvdA), Linda Oerlemans (ONS Tilburg), Frans van Aarle (Lokaal Tilburg) en Helma Oostelbos (SP) vinden juist dat de regels in de verordening wél de ruimte geven om een referendum mogelijk te maken. Immers, de advocaat van kantoor Hekkelman stelt in zijn conclusie: “Het is aan de raad om te bepalen of één van de weigeringsgronden zich voordoet. De raad komt dus wel beoordelingsruimte toe.”
Bovendien vond de oppositie dat het belangrijker is om de burgers hun mening te laten geven, dan om de regels te streng toe te passen, maar dat de regels moeten worden toegepast om burgers juist te steunen. Maar dat was tegen dovemansoren gezegd… Het hielp niet.
Het debat – dat bijna drieënhalf uur duurde – is integraal terug te luisteren via de volgende link: https://tilburg.notubiz.nl/vergadering/716141/Gemeenteraad.
En ook op Twitter gaat het debat nog even voort.
Lees ook:
- 1898 Tilburgers vragen tevergeefs om een raadgevend referendum over Wijkevoort – 16 oktober 2020.
- Referendum over Wijkevoort kan en mag, mits de raad het wil – 25 oktober 2020.
2 reacties
Voeg die van jou toe →De uitslag is niet erg verrassend te noemen. Naar buiten toe spreekt het College met één mond, Groen Links incluis, en de gemeenteraadsleden volgen dan. De logica van de helft plus één, of iets meer.
Mits op een andere plek de hectares nieuw bedrijventerrein met natuur gecompenseerd gaan worden, valt er wel mee te leven.
Het is wel een merkwaardige paragrafendiscussie geworden, die niet uitblinkt in helderheid. Ik vermoed dat d’66 geen zin meer heeft in referenda. Zeker te begrijpen, omdat er tijdens wat we aan referenda gehad hebben er meer met de onderbuik is gestemd dan op het onderwerp. Ik vermoed dat ze er beter aan zouden doen dat open en duidelijk te zeggen, i.p.v. wat er nu gebeurd is.
Groen Links draagt College-verantwoordelijkheid, en dat betekent geven en nemen. Er zijn meer dingen in deze stad aan de hand dan Wijkevoort. En ik vermoed dat de PvdA ook wel voorgestemd zou hebben als ze in het College hadden gezeten. Toen rond het millennium zowel PvdA als Groen Links in het College zaten, waren de verschillen tussen de partijen niet zo heel erg duidelijk.
Nuja, op naar andere vraagstukken. Waaronder: hoe houden we de stad bij elkaar?
Onbegrijpelijk dat de coalitie liever burgers in de rechtbank wil ontmoeten dan hun mening op democratische wijze te peilen.
Dit gaat een lang juridisch gevecht worden, vrees ik. Met grote schade en schaamte voor Tilburg.