Regenachtig en koel

Maandag en dinsdag zijn nog redelijke dagen met een aantal (onweers)buien afgewisseld door opklaringen. Vanaf woensdag wordt het onstuimig en nat en zijn er perioden met regen. Pas in het weekeinde wordt het wat rustiger en minder buiig. Temperaturen liggen begin deze week nog op 17 graden. Op donderdag zakt het verder terug tot een graad of 15. Daarna stijgt het kwik weer tot maximaal 18 op zondag.

Alle aandacht gaat op deze zondag uit naar de monsterorkaan Irma die als een gek tekeer gaat in het Caribische gebied. Nadat onder andere Sint Maarten en Cuba de volle laag hebben gekregen is het nu aan de beurt aan de Amerikaanse staat Florida. Bij het maken van dit artikel ligt Irma voor de eilanden van Key West en neemt verder in kracht toe, categorie 4, en rukt dan op naar het vaste land.

Records van deze tropische cycloon zijn nu al gebroken. Collega weerman Jan Visser meldt dat orkaan Irma degene is die de langste periode categorie 5 heeft gehaald, namelijk 37 uur. Het oude record stond op tyfoon Haiyan uit november 2013 met 24 uur. Deze zorgde ervoor dat 11,3 miljoen inwoners op de Filipijnen getroffen werden en voor 10.000 doden. Categorie 5 is de meest verwoestende die er is, waarbij vrijwel alles met de grond gelijk gemaakt wordt.

Met Irma zijn er nog niet zoveel doden gevallen, maar de schade is nu al enorm en zal in Florida nog meer verwoesten. En dat hebben we het nog niet over het water dat uit de lucht komt vallen. Honderden millimeters worden verwacht en vervolgens worden de golven rondom Florida steeds meer opgestuwd met hoogte van 3 tot 5 meter. Overstromingen zullen dan het gevolg zijn. Het is daarom goed dat meer dan 6 miljoen zijn geëvacueerd, want het is levensgevaarlijk.

Bij ons hoeven we voor een orkaan niet bang te zijn, want die kunnen hier niet ontstaan. Daarvoor heb je minstens een zeewatertemperatuur nodig van 27 graden en een groot zeeoppervlakte. Soms ontstaat er één op de Middellandse Zee, maar blijft dan beperkt tot categorie 1. Wel kunnen we restanten ervan krijgen die via het noorden van de Atlantische Oceaan onze kant opkomen. Maar de kracht is dan flink afgenomen, waardoor er vaak een depressie overblijft. Dit kan bij ons zorgen voor zowel onstuimig herfstweer als een complete nazomer. Dat ligt puur aan de ligging van de depressie. Afwachten wat de ex-orkanen voor ons nog kunnen betekenen deze maand.

In ieder geval niet deze week, want die wordt herfstachtig met veel wind en regen. Oorzaak is een komen en gaan van depressies bij IJsland die via Schotland naar Scandinavië trekken. Pas in het weekeind wordt het allemaal wat rustiger en minder nat. Overigens is er afgelopen vrijdag al heel wat regen naar beneden gekomen. Rondom Tilburg bleef het beperkt tot zo’n 10 mm, maar in de Randstad was er sprake van wateroverlast. Daar viel in 24 uur tijd tussen de 70 en 80 mm. Leiden noteerde 71 mm, Kijkduin 75 en in Voorschoten werd 76 mm afgetapt. Dat is dus de complete maandhoeveelheid, maar dan in een dag.

Op zaterdag en vooral deze zondag is het eigenlijk allemaal wel meegevallen. Gisteren hadden we nog een aantal buitjes en vandaag ziet er zelfs droog uit. Na een heldere nacht scheen de zon volop vanochtend, maar al snel verschenen er wolkenvelden afgewisseld met wat opklaringen. Daarbij kan het nog een graad of 19 worden. De wolkenvelden horen bij een regenzone dat in de avond en nacht over Brabant zal trekken. Daarom zal de bewolking in de loop van de dag steeds dikker worden en wakkert de wind verder aan met windstoten tot 60 km/uur.

Op maandagochtend trekt de regen snel weg naar Duitsland en wordt het droog en ontstaan er opklaringen. Inmiddels zijn we dan in een onstabiele atmosfeer terechtgekomen en gaan er in de middag en avond buien ontstaan die met een klap onweer gepaard kunnen gaan. Bij dit alles waait het matig tot vrij krachtig, kracht 4 tot 5, wat het een frisse dag maakt ondanks dat het kwik de 18 graden zal aanwijzen. Pas in de nacht wordt het wat rustiger en neemt de wind en buiigheid af.

Dat weerbeeld zet zich op dinsdag door. Wolken en zon wisselen elkaar af met hier en daar een bui. Met 17 graden is het fris voor de tweede week van september. Vanaf woensdag nadert al de volgende depressie die ons opnieuw onstuimig en nat weer zal bezorgen. Deze depressie zou op de Noordzee kunnen uitgroeien tot een storm die gepaard kunnen gaan met zware windstoten. Daarnaast zijn er op woensdag en donderdag perioden met regen. Met die neerslag wordt ook koude lucht aangevoerd.

Woensdag is het nog een graad of 17, maar een dag later is het slechts 15 graden. Zulke lage middagtemperaturen hebben we sinds 9 mei niet meer gehad. Vervolgens zet de depressie koers richting Scandinavië waar het in de loop van donderdag al aankomt. Tegelijkertijd nadert vanaf de Atlantische Oceaan een hogedrukgebied. Hierdoor ontstaat er een gevecht tussen deze twee weersystemen, waardoor het herfstachtige en koele weer nog even aanhoudt. In het weekeinde zien we dat het hogedrukgebied aan de winnende hand is en dat betekent minder buien, meer zon en hogere temperaturen tot een maximum van 18 graden.

Geef een reactie