Site pictogram Tilburgers.nl

Regio Hart van Brabant binnen drie jaar ‘jeugdwerkloosheidvrij’

jeugdwerkloosheid+578Gemeenten in de regio Hart van Brabant willen over 3 jaar ‘jeugdwerkloosheidvrij’ zijn. Jongeren moeten binnen 4 maanden aan het werk zijn.

Streven is dat alle jongeren in Midden-Brabant die van school komen en willen werken of die van werk naar werk gaan, binnen 4 maanden weer aan de slag zijn. Dan kan het gaan om betaald werk, maar ook om een vervolgopleiding, of een leerwerk- stageplek of een zogenoemd traineeship.

Om dit mogelijk te maken, moet de overgang van onderwijs naar onderwijs, van onderwijs naar werk en van werk naar werk verbeterd worden. Dit wordt onder meer bereikt door voor leerwerkplaatsen te zorgen. ReflecT, een onderzoeksinstituut dat verbonden is aan Tilburg University, gaat onderzoek doen naar de uitstroom van jongeren naar de arbeidsmarkt en onderzoekt het aantal beschikbare leerwerk-, stageplekken en traineeships bij werkgevers. Doel van het onderzoek is om te kijken wat voor maatregelen er nodig zijn om te zorgen voor werk-, stageplekken en traineeships bij werkgevers.

ReflectWethouder Erik de Ridder: “Jeugdwerkloosheid is een groot probleem. Te veel jongeren staan aan de kant, terwijl ze een maatschappelijke carrière zouden moeten opbouwen. Dat werkt levenslang door. De ambitie om in 2017 een jeugdwerkloosheidsvrije zone te zijn is ambitieus, maar ik vind dat we dat verplicht zijn aan al die jongeren die niet aan het werk komen.”

In de regio zijn al projecten die jeugdwerkloosheid bestrijden. Die staan in het zogenoemde actieplan regionale aanpak jeugdwerkloosheid 2013-2014. De acties in dit plan lopen tot 1 juli 2015. Organisaties kunnen tot en met 2 februari subsidie aanvragen voor het voortzetten van een lopend project of voor een nieuw project. Meer informatie op de website van werkplein Midden-Brabant. Na juli 2015 gaat de aanpak van de jeugdwerkloosheid op een andere manier, gebaseerd op de resultaten van het onderzoek van ReflecT.

Mobiele versie afsluiten