maandag 15 april 2024

2 gedachten over “Rekenkamer Tilburg over de WMO: “Zorgen om resultaten”

  1. Als PGB zorgverlener binnen Tilburg is de samenwerking ver te zoeken. Sterker nog samenwerking wordt actief belemmerd door Toegang of bv MEE. Men vind namelijk dat een zorgverlener met PGB teveel belang heeft bij het binnenhalen van cliënten. Dus wordt er per saldo niet gecommuniceerd met mij als hulpverlener. Ook niet als mijn Client of diens vertegenwoordiger daar om vraagt.
    Verder is het maatwerk geen echt maatwerk. Voorbeeld: een van onze cliënten heeft een GGZ C3 indicatie. Echter door allerlei omstandigheden kan deze Client niet deelnemen aan het normale arbeidsproces. Onze dagbesteding is een goed alternatief voor hem. Volgens de toegang zit er in 3C maar 4 dagdelen dagbesteding. Dat is 2 dagen. Hij mag dus maar 2 dagen dagbesteding. Echter 3 dagen in de woonvoorzieningen zitten is voor hem verre van goed. Wij als zorgverleners zien dat het niet goed is voor zijn ontwikkeling. Hij krijgt dus nog 3 dagen extra dagbesteding. Onbezoldigd. Ik noem dit geen maatwerk.

  2. Het coördineren binnen de gemeentelijke organisatie is de laatste jaren al huilen met de pet op. Dan is het dus niet zo verwonderlijk dat het extern gerichte coördinerend vermogen dezelfde kwalificatie kan krijgen. Wat de rekenkamer constateert is derhalve niet zo verwonderlijk (zelfs voorspelbaar)! Als de opeenvolgende constateringen telkens een herhaling zijn van eerdere ervaringen, dan zullen de voorgestelde bureaucratische verbeteringen niet veel soulaas gaan bieden. Maatwerk is geen beleid of een stelsel van aangescherpte regels, maar een vorm van operationeel management. Zaken organiseren vanuit de doelgroepen en verbindingen leggen vanuit de behoeften. Niet vanuit de bestaande organisaties (gemeente en uitvoerende organisaties) en veel papieren heisa. Eerst dan wordt de kwaliteit zichtbaar en worden efficiëncy en effectiviteit de dragers van de kosten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *