Site pictogram Tilburgers.nl

Rewind om de tafel met burgemeester en wethouders

Peter IJpelaar en Perry Janssen
Peter IJpelaar en Perry Janssen

De initiatiefnemers van Rewind gaan waarschijnlijk over enige tijd met burgemeester en wethouders van Tilburg in overleg over de oefenruimtes die zij met subsidie van de gemeente willen realiseren. Dat is de uitkomst van een debat in de commissie Vestigingsklimaat van afgelopen maandag.

Peter IJpelaar en Perry Janssen zijn samen van plan de stichting Rewind op te richten om bands en artiesten te faciliteren met drie oefenruimtes. Ook willen ze zorgen voor andere zaken die nodig zijn om te repeteren en op te treden. Daarvoor zeggen ze 50.000 euro van de gemeente nodig te hebben. Maandagavond waren ze te gast als insprekers bij de commissie om hun burgerinitiatief toe te lichten en vragen van commissieleden te beantwoorden. “De wachtlijsten voor repetitieruimte worden steeds groter en dat is een probleem voor muzikanten in Tilburg”, betoogde Janssen. Daarnaast willen IJpelaar en hij artiesten gratis hulp bieden op het gebied van belastingen en contracten, en ook meer bands aan optredens helpen om zo ‘de Tilburgse popmuziek een boost te geven’.

Genoeg aanbod

Paul François en Marco Vermolen van Marco’s Muziek, eveneens te gast als insprekers, hadden geen goed woord over voor het burgerinitiatief van IJpelaar en Janssen. Volgens Vermolen, die zelf repetitieruimtes verhuurt, is hiervan genoeg aanbod. “De bewering dat er sprake is van wachtlijsten, doet me zeer. Als dit burgerinitiatief subsidie krijgt, is dat pijnlijk voor bedrijven die het met eigen geld doen”, zei Vermolen. “Er is nu een gezonde structuur en cultuur in de oefenruimtebranche, waarbij we zelfs naar elkaar verwijzen. Overigens krijgen artiesten bij ons ook begeleiding.”

spoorzone hal 70 rewindDe meerderheid van de commissieleden stond niet onwelwillend tegenover het verzoek van IJpelaar en Janssen om hen te helpen, maar dat Rewind zo anders dacht over de noodzaak van het initiatief dan François en Vermolen wekte uiteraard de nodige bevreemding. Volgens Peter van Gool (D66) zijn er wel degelijk bandjes die moeite hebben om ruimte te vinden en zelfs naar andere steden uitwijken om te kunnen oefenen. “Jouw bandjes mogen mij bellen”, antwoordde Vermolen hierop. Frans van Aarle (Tilburgse Volkspartij) was het niet met Van Gool eens en zei dat hij na even te hebben gegoogled tot de conclusie was gekomen dat er momenteel zat oefenruimte is. Jacqueline Gerssen (VVD) sloot zich daarbij aan.

Op een vraag van Bea Mieris (PvdA) of de initiatiefnemers bereid zijn om de 50.000 euro terug te betalen, antwoordde Janssen bevestigend. “We hebben één duwtje in de rug nodig en daarna zie je ons nooit meer terug.”

Vóór het debat waren er drie opties: de subsidie wordt toegekend, de subsidie wordt niet toegekend of de raad besluit om het burgerinitiatief van Rewind positief tegemoet te treden en geeft het college de opdracht om met de stichting in oprichting in overleg te treden over de wijze waarop en de mate waarin de gemeente dit initiatief gaat ondersteunen. Die laatste optie zal waarschijnlijk als resultaat uit de bus komen. Wordt vervolgd op 12 mei in de gemeenteraad.

 

Mobiele versie afsluiten