RIBW Brabant en ContourdeTwern gaan samen de zorg in de wijken organiseren

20160913-gon-mevis-en-carla-lasonder-ondertekenen-convenant
Gon Mevis en Carla Lasonder

RIBW Brabant en ContourdeTwern hebben het initiatief genomen om samen te gaan werken in de ondersteuning van burgers. Te beginnen in die wijken waar veel mensen wonen die moeite hebben om in de samenleving mee te doen, veroorzaakt door armoede en/of beperkingen. Bestuurders Gon Mevis van ContourdeTwern en Carla Lasonder van RIBW Brabant tekenden op dinsdag 13 september het samenwerkingsconvenant.

Wijkcentrum ’t Sant in Tilburg West wordt de eerste locatie waar gestart wordt met samen werken in een gezamenlijke ruimte, wat moet leiden tot betere en doelgerichte ondersteuning van kwetsbare wijkbewoners. In ’t Sant komen gezamenlijke werkplekken voor de professionals die in Tilburg-West werken. Op deze manier hebben de afzonderlijke organisaties minder eigen werkplekken in de wijk nodig. Er is ruimte voor persoonlijke gesprekken, voor overleg maar ook om geconcentreerd te werken. Carla Lasonder: “Iedere zorgprofessional is er van harte welkom, ongeacht de organisatie. Als je elkaar ontmoet, werk je makkelijker samen. En dat komt de kwetsbare wijkbewoners ten goede.”

0, 1, 2 en 3
Nuldelijnszorg is de zorg die gegeven wordt door mantelzorgers, vrijwilligers en familie.
Eerstelijnszorg is alle zorg die direct toegankelijk is voor de patiënt. Denk aan huisartsen, maatschappelijk werk en spoedeisende hulp in ziekenhuizen.
Tweedelijnszorg is de zorg waar een verwijzing voor nodig is. De hulp is meestal ambulant, wat betekent dat de patiënt niet wordt opgenomen in een instelling. Voorbeelden: medisch specialisten en behandeling door het Riagg.
Derdelijnszorg is alle zorg waarbij de cliënt wordt opgenomen in een instelling.

RIBW Brabant en ContourdeTwern gaan ervoor zorgen dat de samenwerking tussen de verschillende zorgverleners in de wijk kan lukken, door voorzieningen die hiervoor nodig zijn beschikbaar te maken. Wat hiervoor nodig is, is een ruimte op een centrale plek in de wijk, waar zorgverleners én wijkbewoners elkaar kunnen ontmoeten en samen hun werk kunnen doen.

Een woordvoerster van RIBW Brabant legt uit: “Het wijkwerkconcept is iets anders dan bijvoorbeeld een gezondheidscentrum die je nu op veel plekken ziet. In een gezondheidscentrum kan er bijvoorbeeld verschillende soorten zorg worden geleverd van huisarts, tot fysiotherapie, logopedie et cetera.

In dit geval gaat het veel meer om het versterken van de samenwerking tussen professionals waardoor burgers sneller geholpen kunnen worden, minder van het kastje naar de muur gestuurd zullen worden. Wij (RIBW) hebben een analyse gemaakt van de wijken in Tilburg om te achterhalen hoeveel mensen zorg en ondersteuning aan huis krijgen en ook hoeveel zorgprofessionals er gemiddeld in een wijk aanwezig zijn, iedere veelal vanuit zijn eigen plek of kantoor. Bij veel zorgvragers komt er vaak meer dan één organisatie over de vloer. Denk bijvoorbeeld aan een gezin waar de moeder ondersteuning krijgt vanwege psychiatrische problematiek (voorbeeld: depressie, eetstoornis), de jongerenwerker de kinderen op straat ziet rondhangen, en er huishoudelijke hulp is. Dit kunnen dus drie verschillende organisaties zijn die allemaal met een bepaald onderdeel zich bezig houden.

Onze ervaring is dat als mensen elkaar kennen, ze dan ook kennis gaan delen en dat dit de samenwerking bevordert en dat dit dus bevorderlijk is voor het welbevinden en ontwikkeling van de burgers. Het wijkwerkconcept voorziet hierin. Dit moet de plek zijn waar de professionals die in een bepaalde wijk werken, elkaar treffen en het dan dus ook met elkaar hebben over het werk, de burgers waar ze mee te maken hebben. Doordat ze het dan over deze situatie hebben kunnen ze sneller tot oplossingen komen en ontstaat er een synergie effect.

Natuurlijk is het mogelijk dat een zorgprofessional een afspraak met een cliënt maakt op deze locatie, maar dit is afhankelijk van de situatie.”
De focus ligt eerst op het samenwerken met andere professionals want daar is de meeste profijt te halen. In de ideale wereld is er straks in meerdere wijken een dergelijk concept en is er minder behoefte aan eigen kantoortjes van de afzonderlijke organisaties.(*)

De bedoeling is om dit in veel meer wijken te gaan doen en met name in de wijken waar veel mensen wonen die hulp van zorgverleners nodig hebben.

Carla Lasonder: “In de wijk rond ’t Sant zijn heel veel zorgverleners druk met het ondersteunen van kwetsbare bewoners. Zij komen vaak ook bij dezelfde mensen thuis. Dit kan slimmer en goedkoper. Zet ‘zorgmensen’ bij elkaar en ze regelen het zelf.” Gon Mevis: “Onze wijkcentra staan letterlijk midden in de wijk en zijn dé plek voor ontmoeting en samenwerking. Iedereen kan er terecht.”

Inmiddels is in het wijkcentrum de bouw van de gezamenlijke ruimte gestart. Rond de jaarwisseling wordt deze in gebruik genomen.

(*) Deze alinea’s zijn enkele uren later aan dit artikel toegevoegd.

fijn dat je nu ergens binnen kunt komen zonder nog eens exra zorg kosten te hoeven betalen nu voor iedere persoon met problemen op psygies vlak een plaats om tot rust te komen en een praatje te maken .

ja leuk en aardig maar als je Cak kosten niet kunt of wil betalen om wat voor reden dan ook dan krijg je geen zorg of dagbesteding , goed geregeld ja ja .

Geef een reactie