Site pictogram Tilburgers.nl

Rodgairo Dalnoot geinstalleerd als nieuwe Stadsdichter van Tilburg

Stadsdichter Rodgairo Dalnoot. Foto: Gemeente Tilburg

Het college van burgemeester en wethouders heeft Rodgairo Dalnoot benoemd als stadsdichter voor de periode 2021-2023. Op 29 augustus 2021 werd hij feestelijk geïnstalleerd tijdens het evenement ‘Boeken rond het Paleis’.

De nieuwe stadsdichter is een 32-jarige Tilburger die in het dagelijks leven vader, dichter, spoken word- artiest, rapper, en jongerenwerker is. Hij won in 2019 tijdens het internationale spoken word event van ‘spokenfm’ in Rotterdam de aanmoedigingsprijs voor ‘De meest inspirerende ontdekking van de Spoken Awards 2019’.

Als stadsdichter wil Dalnoot onder meer een podium bieden aan aanstormend schrijftalent en ‘de verborgen schatten van de stad de kans geven hun verhaal te vertellen’. Zijn muzikale reis heeft hij in verschillende formaties mogen tentoonstellen, maar dit jaar bracht hij na 10 jaar zijn eerste project uit genaamd ‘Nacht van het blauwe uur’.

Stadsdichter Rodgairo Dalnoot. Foto: Gemeente Tilburg

De benoeming van de heer Rodgairo Dalnoot is op voordracht van de stadsdichterscommissie Tilburg. Volgens een woordvoerder van de commissie:  “Uit 18 kandidaten viel de keuze op Rodgairo Dalnoot,  omdat we zochten naar iemand die niet alleen de literaire wereld bedient. Iemand met wortels in de steeds luider klinkende hip-hop- en ‘spoken word’-cultuur, maar die ook openstaat voor andere geluiden. Iemand die gedichten schrijven ‘zijn eerste liefde’ noemt. En iemand die, in deze ontwrichtende tijden van wantrouwen, verruwing en polarisatie niet wil uitsluiten maar juist verbinden, die bruggen wil slaan.”

Zijn eerste gedicht als stadsdichter:

Ik betreed onbekend terrein in de voetsporen van de man die mij waarschuwde voor een landmijn.
Dwaal ik af van zijn pad en kies ik voor olifantenpaden.
Wacht mij hetzelfde lot als die van zijn voorgangers die devianten waren.

“Gewoon je zelf zijn!”, luidt een stem in de verte.
“Wie zou dat zijn?”, begin ik mij af te vragen.

Het ware noorden zorgt ervoor dat ik niet snel zal verdwalen.
Maar een zevensprong aan de horizon getuigt van meerdere succesverhalen.

Ze zei: “Mijn man kon niet zichzelf zijn. Ik heb mijn wortels in zijn graf begraven.
Wie is hij om jouw pad te bepalen?”

Ze draagt haar haren als een sluier, enkel één oog dat mij aankijkt.
Zeven armen, elk die zijn eigen wereldwonder aanwijst.
Haar lippen verbergen wijsheid van de sterren, terwijl haar neus naar de maan wijst.

En ik luister aandachtig, want zelfs een klok die stilstaat vertelt twee keer per dag de waarheid.

Tilburg heeft sinds 2003 een stadsdichter. De Stadsdichterscommissie draagt een dichter voor die zij selecteert uit een lijst van dichters, onder andere aangedragen door inwoners van de stad.

Eerdere stadsdichters waren JACE van de Ven, Nick J. Swarth, Frank van Pamelen, Cees van Raak, Esther Porcelijn, Jasper Mikkers, Martin Beversluis, Onias Landveld en Anton Dautzenberg. De stadsdichter schrijft gedichten over Tilburg en geeft voordrachten en performances. Hij of zij heeft daarbij de vrijheid om de onderwerpen te bepalen. Het gaat om minimaal zes gedichten per jaar.

Mobiele versie afsluiten