Site pictogram Tilburgers.nl

Rozelijn van Gurp gekozen tot nieuwe Junior Stadsdichter

Op dinsdagavond 21 maart 2017 is Rozelijn van Gurp, leerling van het Odulphuslyceum gekozen tot de nieuwe Junior Stadsdichter van Tilburg. Ze nam het op tegen de andere genomineerde leerlingen Maddy Kessels, Dewi Janssens beide van het Theresialyceum, Selina Goossens, Mikki van Tilburg beide van het Vakcollege, Jelisha Ramzan van het 2College Jozefmavo en Jop Drubbel ook van het Odulphuslyceum. De prijs werd uitgereikt door onderwijs wethouder Marcelle Hendrickx.

De Junior Stadsdichterverkiezingen wordt jaarlijks georganiseerd op initiatief van de Bibliotheek Midden-Brabant en haar partners. Ze vinden het belangrijk dat jongeren gestimuleerd worden in hun taalvaardigheid, dat zij aangemoedigd worden te schrijven en zij zichzelf mondeling leren presenteren. Ook willen ze jongeren een podium bieden in de stad. Het project Junior Stadsdichter ondersteunt al deze doelen.

Allereerst vonden er een interne scholencompetitie plaats. Iedere school voor voortgezet onderwijs had hiervoor een uitnodiging ontvangen. De scholen die besloten mee te doen, hielpen de leerlingen in de lessen bij het schrijven van een Nederlands gedicht dat over Tilburg gaat. Uit alle gedichten werden vervolgens per deelnemende school, een tweetal gedichten gekozen. De schrijvers van deze gedichten waren de genomineerde leerlingen.

Hierna mochten deze genomineerde leerlingen het tegen elkaar opnemen door een tweede gedicht te schrijven. Omdat Willem-Alexander en Máxima op Koningsdag 2017 Tilburg bezoeken, moest het tweede gedicht hier aan doen denken. Om de leerlingen op weg te helpen, hadden Stadsdichter Martin Beversluis en de vorige Junior Stadsdichter Jim van Bergen de openingsstrofes van het tweede gedicht al geschreven. Aan de kandidaten de uitdaging dit gedicht af te maken. Gelukkig staan de leerlingen er niet alleen voor, maar worden zij begeleid door een redacteur. Tijdens de podiumwedstrijd op dinsdagavond 21 maart 2017 in het Midi Theater werden beide gedichten voorgedragen en beoordeeld door een vakjury en het publiek. Zowel de vakjury als het publiek kozen de winnaar.

Als Junior Stadsdichter krijgt Rozelijn een jaar lang de kans haar talent verder te ontwikkelen en dit met een publiek te delen. Een Junior Stadsdichter inspireert daarmee ook andere jongeren en enthousiasmeert hen voor taalkunst. De Junior Stadsdichter heeft dezelfde taken als de Stadsdichter: hij of zij schrijft gedichten bij belangrijke of interessante gebeurtenissen, treedt regelmatig op bij evenementen in de stad en becommentarieert het leven in de stad vanuit de visie van een jongere. Zo trad de vorige Junior Stadsdichter 2016, Jim van Bergen, op bij Tilburg Got Talent, het Bevrijdingsfeest, Boeken rond het Paleis en in het Cultureel Café.

Junior Stadsdichter wordt mede mogelijk gemaakt door:
De Bibliotheek Midden-Brabant, scholen voor voortgezet onderwijs in Tilburg, Bureau CiST, Stadsdichter Martin Beversluis, Tilburg University Lerarenopleiding Nederlands, Poetry Circle 013, Gianotten Mutsaers en Tilt.

Mobiele versie afsluiten