Spring naar inhoud

Gastbijdrage van Hans Rube, journalist en burgerraadslid voor PvdA Tilburg.

Dat mijn goede collega Rob Oostelbos deze week alweer tien jaar geleden overleed is bijna niet te bevatten.
Een decennium geleden.

Midi-theater. Foto: John Geerts

Zo zit je samen op de perstribune bij een raadsdebat over de ondergang van het Midi-theater, zo zit je met al je andere collega’s in het crematorium naar zijn lievelingsmuziek te luisteren.
Wat zou hij tegenwoordig zelf draaien, vraag ik me wel eens af. Een glas Duvel smaakt ook in deze tijd waarschijnlijk nog goed samen met een nummer van Golden Earring. Rob zou nu trouwens behoorlijk balen van het nieuws dat zijn favoriete band er mee moet stoppen.

Na weer eens avond vol oeverloze debatten in de gemeenteraad opperden we ooit het plan om zelf maar een politieke partij op te richten. ...lees verder "Lijst RoRu"

6

Gastbijdrage van Hetty van Beek, Binnenstadsbewoonster sinds 1982.

Tiwos in de Stationsstraat Foto: John Geerts

Al geruime tijd begeleid ik onder andere mijn nicht uit Helmond die met haar elektrische rolstoel nog zelfstandig reist, ondanks haar slechter wordende zicht.
Zeker op dit moment komen wij werkelijk onmogelijke situaties tegen wanneer we vanaf het station naar de Mariastraat wandelen.

Het begint al bij het station waar alles grijs is, vele trappetjes en gemengd fiets- en looppad. In de Stationsstraat staan de trottoirs regelmatig vol met geparkeerde auto’s, zelfs politiewagens, opengebroken wegdek (waar niet in de stad) en op dit moment hekken vanwege de verbouwing bij de voormalige galerie Cocon, om van de toer via de Langestraat maar te zwijgen. ...lees verder "Rolstoelonvriendelijke stad"

Gastbijdrage van Herman Fitters.

Over besmettelijke ziektes en stigmatisering

Als een besmettelijke ziekte dichterbij komt verandert er iets. We kijken besmette mensen erop aan als zondebokken en ook niet-besmette mensen met dezelfde kenmerken voelen de gevolgen. Stigmatisering heet dat. Het is iets van alle tijden. De lepralijder uit ons collectieve geheugen kan erover meepraten. We kennen het nog steeds als scheldwoord.

Een lepralijder met klepper, eind 15e eeuw (Uit: manuscript van Barthélémy l'Anglais)

Bij een epidemie krijgen buitenlanders het vaak meteen op hun bordje, dat is bekend. Zo kregen Hollanders de schuld van de pest in Londen in 1665. Naast besmettingsvrees is er ook altijd weerstand geweest tegen beperkende maatregelen. In 2020 groeide bij ons de angst voor dragers van het coronavirus, waarop de regering met een 'intelligente lockdown' kwam. Vanwege de 'Britse mutatie' hebben we nu een avondklok.

Onhygiënisch
Weten we het nog? Omdat het virus in China is ontstaan voelden veel mensen in Europa zich aanvankelijk gelegitimeerd om net wat vaker grappen te maken over Chinezen óf onverhuld datgene te zeggen wat ze onderbewust misschien altijd al dachten: Aziaten 'krioelen' maar wat door elkaar, ze zijn 'onhygiënisch' en straks zitten wij met de gebakken peren... Chinezen als gevaarlijke mensen dus. ...lees verder "Van kruikenvirus tot Britse variant"

9

Gastbijdrage van Hans Rube, journalist en burgerraadslid voor de PvdA.

"Dat corona een democratisch virus zou zijn dat iedereen gelijk treft, is de grootste leugen van 2020. Corona is een klassenvirus."

Bovenstaande zinnen zijn woorden van een gemeenteraadslid uit Antwerpen.
Natuurlijk heeft deze man groot gelijk.

De mensen met de laagste inkomens worden door COVID-19 onevenredig hard getroffen tijdens de opeenvolgende lockdowns van Rutte en co. De gewone burgers met lage inkomens zijn de klos. Zij kunnen nauwelijks thuis hun schoolgaande jeugd begeleiden, omdat ze de baan op moeten of zelf telewerk verrichten. ...lees verder "Leugen"

4

Gastbijdrage van Yusuf Celik, fractievoorzitter van de PvdA Tilburg.

Tilburgerschap. Grote kans dat u nog nooit van de term heeft gehoord. Toch gaat u er iets van merken. Sterker nog, u dient zich als burger in uw handelen te spiegelen aan het Tilburgerschap, althans als het aan het college ligt. Het college van B&W heeft op 11 januari het Tilburgerschap en haar perceptie daarbij gepresenteerd aan de gemeenteraad in Tilburg. De presentatie is hier te vinden: tilburg.notubiz.nl. Als Partij van de Arbeid vinden we daar iets van.

Het Tilburgerschap, alleen voor nette mensen?

Het college van Burgemeester en Wethouders lanceert begin 2021 haar lang beloofde en utopisch vergezicht waaraan inwoners van de stad zich dienen te spiegelen, het  Til-Burgerschap. Bovenop artikel 1 van de grondwet, het recht om in gelijke gevallen gelijk behandeld te worden, komt er nu een lokale set van normen en waarden voor de Tilburgse modelburger: Hoe u moet denken en hoe u zich   -in de ogen van het college- correct en volgens de lokale gewoonten dient te gedragen. ...lees verder "Het Tilburgerschap, alleen voor nette mensen?"