Spring naar inhoud

1

Gastbijdrage van Hans Rube, journalist en burgerraadslid voor PvdA Tilburg.

Onze Tilburgse belastingcenten vliegen richting de maan.
Dat kunnen we wel concluderen nu zonder enige scrupules de Oisterwijkse multimiljonair Joes Daemen zijn zoon Oliver een ruimtereisje aanbiedt met miljardair Jeff Bezos.

Daemen kan het zich blijkbaar veroorloven om ruim 20 miljoen euro over te maken aan miljardair Bezos. Wellicht overheerst de verwachting dat hij met zijn Sommerset Capital Partners genoeg gaat verdienen aan zijn projecten in Tilburg.
Hij heeft nog een stukje grond immers, aan de Kempenbaan in de aanbieding. Daarnaast heeft hij bij het college een bouwclaim liggen in Wijkevoort, waar SCP hun landelijke imperium van distributiecentra verder wil uitbreiden. ...lees verder "Naar de maan"

Gastbijdrage van Tine van de Weyer, projectleider van De NWEStijl Tilburg.

Foto: Tine van de Weyer.

‘De wereld van het heden raast door in Dada's voetspoor', een aforisme van de Tilburgse Antony Kok, mede-initiator van de begin 20e-eeuwse kunststroming De Stijl, dichter, spoorbeambte, mecenas en boezemvriend van Theo van Doesburg.

Wellicht het best bewaarde geheim van Tilburg is, dat de internationaal baanbrekende kunststroming De Stijl (onder andere Mondriaan, Rietveld) hier ter stede is ontkiemd. Gevolg van de vriendschap van de initiator en aanvoerder Theo van Doesburg met Antony Kok. Tilburg trotse stad van (kunst)makers, wil dit markeren met een 70 meter lang lichtkunstobject in de Spoorzone. Natuurlijk in de stijl van De Stijl. Als we samen de schouders eronder zetten zal dit lichtkunstwerk op 18 april 2022, de 140e verjaardag van Antony Kok, oplichten op het dak van Gebouw 79 in de Spoorzone. ...lees verder "‘De wereld van het heden raast door in Dada’s voetspoor’"

2

Gastbijdrage van Hans Rube, journalist en Burger raadslid voor de PvdA

Oorverdovend is bij tijd en wijle het lawaai dat uit het Tilburgse Stadskantoor naar buiten golft.
Je denkt al snel dat het lokale muzikale collectief El Nino Batucada ter inspiratie en teambuilding een percussie workshop geeft aan de overgebleven raadsleden van de coalitiepartijen. Ritmisch gebonk, knalharde drumbeats en gejoel.
Bij nadere inspectie blijkt het slechts het eigen borstgeklop te zijn.

Want ze zijn maar al te trots op wat ze ‘allemaal gedaan hebben voor Tilburg’, de coalitiepartijen van GroenLinks, D66, VVD en niet te vergeten, het gedecimeerde CDA. ...lees verder "Borstkloppen"

1

Gastbijdrage van Hans Rube, journalist en Burger raadslid voor de PvdA

Zelf kom ik er nooit, maar het gerucht gaat dat recent een groot aantal leden van het college en de coalitiepartijen in Tilburg gesignaleerd zijn op het Piusplein rond het etablissement van een beroemde Amerikaanse fastfoodketen.

Ze stonden daar niet om de rommel te inspecteren, of om te kijken of de bezorgers wel oud genoeg waren. Volgens de ‘wandelgangen’ waren de dames en heren aan een burgerparticipatieoefening begonnen. ...lees verder "Broodje bal"

19

Gastbijdrage van Kenneth (K.L.L.) Cuvalay, voorzitter van Ubuntu Connected Front Tilburg.

Foto: Kenneth Cuvalay

Geachte leden van de gemeenteraad Tilburg, geacht college van burgemeester en wethouders,

Wij waarderen het initiatief van de gemeente Tilburg voor het organiseren van het programma Meerstemmigheid, een serie online bijeenkomsten over de veranderde waardering voor de beeldengroep in het Wilhelminapark. Als nazaten van onze tot slaaf gemaakte Afrikaanse voorouders, willen wij bijdragen aan deze meerstemmigheid en ons perspectief inbrengen om het dominante eurocentrische narratief van deze beeldengroep te vervangen.

Afrifobie en symbolisch geweld

De beeldengroep herdenkt de Tilburgse missionaris Petrus Donders als ‘apostel der melaatsen’, als symbool van barmhartigheid. Geknield aan zijn voeten zien we een man van Afrikaanse afkomst, gekleed in een lendendoek, zijn handen gewikkeld in een doek. ...lees verder "Open brief: Meerstemmigheid ‘Beeldengroep Wilhelminapark’"

Ik ben Johan en ik zoek naar iemand met de schuilnaam Chef Best, want ik wil wat goed met hem maken. Dit zijn enkele feiten over Chef Best:

1. Hij is geboren op 6 april.
2. Hij is 29 jaar oud.
3. Hij is geboren in Maastricht.
4. Hij woont in Tilburg.
5. Zijn favoriete film is The Walk of Wolf Street.
6. Hij heeft of had een account op Odnoklassniki.

Groetjes

Johan

1

Gastbijdrage van Hans Rube, journalist en burgerraadslid voor PvdA Tilburg.

‘Horen, zien en zwijgen en als je met ons meedoet, dan zullen we jouw familie niets doen.’
De zin is een truc die harde criminelen wel vaker toepassen. Iemand onder druk zetten om hem het verkeerde pad op te sturen.

Nu klinkt de naam Mario wel Italiaans, maar om de Tilburgse bijna ex-wethouder van GroenLinks als slachtoffer te betitelen van een college met een groepje Capo’s gaat natuurlijk wel heel ver.
Toch mag hij, onder dankzegging van ons lokale dagblad, in een lovend afscheidsverhaal, vertellen dat hij onder druk van zijn collega’s wel moest instemmen met de verkwanseling van cultuurlandschap en natuurgebied Wijkevoort ‘omdat het anders nog veel erger’ zou zijn geworden. Deze boude uitspraak kunnen we op velerlei manieren uitleggen.

Het kan een uiting zijn van verregaande arrogantie.
Of het is naïef.
Of hij heeft de Bijbel wel heel letterlijk genomen: ‘Ik was mijn handen in onschuld’, zei Pontius Pilatus immers ooit.
Ook kan de kritische lezer vragen stellen bij de rekenkunst van zowel het dagblad als de wethouder. Want, zegt de wethouder, ‘als wij niet hadden meegedaan was Wijkevoort er ook gekomen.’ ...lees verder "Vooruitgang"