Site pictogram Tilburgers.nl

Rustig avondje in de koepelhal

Zo druk als het op de openingsavond van Incubate in de Koepelhal was, zo rustig is het op de tweede avond. Het publiek is te vergelijken met wat er in een gemiddeld museum rondloopt.

Onderdeel van de expositie in de oude treinhal is de Open Source Expo, een verzameling werken van veelal amateurkunstenaars. Daar waar Incubate in de programmering erg underground is, hangt en staat hier vooral klassiek werk. Schilderijen, portretten van en foto’s in de meest uiteenlopende categorieën. Zo zijn er portretten van random mensen en hangt er een bewerkte foto van Amy Winehouse. Erg mooi gemaakt, maar origineel? En vooral: braaf. Je loopt er snel doorheen.

Wat overblijft is het abstracte werk. Het werk waar je je als leek over af kunt vragen of het wel kunst is, en wat de maker ermee bedoelt. Neem nou het werk van Marielle van Deursen: een klein tv-scherm dat non-stop het zinnentje ‘My anus’ uitzendt. Niet meer en niet minder. Of wat denken we van de installatie ‘Forces of Love’ van Robbert Pauwels. In eerste instantie lijkt het op een hoopje rommel. Voetbalplaatjes, ballonnen, een tv-tje en een paar pepermuntjes. Lisa Bensel roept al helemaal de vraag ‘wat is kunst?’ op. Haar installatie, met de naam ‘No title’, bestaat uit een toren van opgestapelde stoeptegels. Erg grappig, en actueel, is het kunstwerk van Johan van Trijp, getiteld: ‘Monument voor de EU’. Een fragiele toren van Delfts blauwe mannetjes.

Wat zeker de moeite waard is, is de live installatie van Leah Capaldi, een kunstenares die vaker van mensen gebruik maakt in haar werken. Deze keer heeft ze een performer zo gek gekregen om zeven dagen lang, zeven uur per dag karaoke te zingen. Deze man staat in een, met doeken afgedichte hoek, van de koepelhal. Het publiek wordt uitgenodigd om een paar nummers met hem mee te zingen. Op verschillende schermen is zijn marathonperformance live te volgen. Het zou zeker interessant zijn om op de laatste Incubate-dag even een kijkje te nemen in de Koepelhal, om te zien hoe de performer, én zijn stem, eraan toe zijn.

Mobiele versie afsluiten