Site pictogram Tilburgers.nl

Rustig en aangenaam met op zondag kans op neerslag. Na het weekeinde zeer warm zomerweer.


Alle foto’s van John Geerts

De weersverwachting voor het komende weekeinde: rustig en aangenaam met op zondag kans op neerslag. Het wordt warmer en warmer van 22 op zaterdag (als de astronomische zomer van start gaat) tot 25 graden op zondag. Na het weekeinde stijgt de temperatuur verder naar ruim 30 graden vanaf woensdag. Neerslag zullen we alleen nog op de zondag waarnemen. Daarna verdwijnen langzaam de wolken en zullen we steeds meer de zon zien. Van het broeierige weer zijn we af, maar het wordt wel bloedheet.

Het is groeizaam weer. De bomen schieten de hoogte in en het gras wordt alsmaar groener. Al negen dagen achterelkaar valt er nu neerslag, waarbij vijf dagen gepaard gingen met onweer. In totaal is er op die dagen in onze regio 60 mm aan neerslag gevallen. De meeste neerslag viel gisteravond: 22 mm.

Maar op andere plaatsen was sprake van noodweer, wolkbreuken, zwaar onweer en zelfs een windhoos werd waargenomen. Het begon allemaal afgelopen dinsdag toen het broeierig warm was. Met nog geen twee uur zonneschijn die dag liep de temperatuur op naar 24,4°C in Berkel-Enschot. In Dordrecht trok in de middag al een windhoos voorbij. In de avond ging het pas echt los. Enorme buien kwamen tot ontwikkeling die in Chaam 80 mm achterliet. In Breda viel 38 mm, Kesteren 29, Tilburg 23 en in Roosendaal werd 21 mm afgetapt.

Ondergelopen straten waren het gevolg in o.a. Chaam en in Goirle. Toen volgde de woensdagavond die nog heftiger was. In Vlissingen viel in 24 uur tijd meer dan 100 millimeter. In de regio Helmond, Den Bosch, Son en Breugel en in Nuenen was het een compleet waterballet. Daar viel respectievelijk 71, 73, 83 en 89 mm.

In Zwolle kwam een vrouw om het leven door een omgevallen boom als gevolg van het noodweer. En dan hebben we het nog niet over het aantal bliksemontladingen. Waren er op dinsdag over het land nog maar 4.000 ontladingen op woensdag waren dat er bijna 20.000! Daarvan werden er gisteravond 84 geteld in Berkel-Enschot. Deze donderdag was best een aardige dag met eindelijk eens geen code geel afgekondigd door het KNMI. Maar dat veranderde bij het aanbreken van deze donderdagavond. Rond 18.30 uur was het zover en werd er gewaarschuwd voor onweersbuien, hagel en veel neerslag in onze provincie. Tussen Etten-Leur en Gilze-Rijen trokken de eerste buien over en in de loop van de avond volgen er nog meer. Overdag werd het een graad of 24 en dat zal in de nacht verder dalen tot 13 graden.

De vrijdag zal starten met een afwisseling van zon en wolken. In de middag kan een bui ontstaan en loopt het kwik op naar zo’n 23 graden. Inmiddels ligt er voor de kust van Portugal een hogedrukgebied en deze zal voor ons een grote rol gaan spelen tot na het weekeinde met mogelijk een lokale hittegolf op het einde van de week!

Op zaterdag heeft het hogedrukgebied zich al uitgebreid tot over onze omgeving. Het blijft de hele dag droog met een mix van wolkenvelden en zonneschijn. Met 22 graden worden het de koelste dag voor datgene wat komen gaat. Om 23.43 uur start op die dag de astronomische zomer en dat zullen we weten ook. Vanaf zondag stijgt de temperatuur namelijk al naar de zomerse waarde van 25 graden. Maar of het droog blijft is de vraag, want in de loop van de middag trekt een storing over die wat lichte regen kan brengen.

Vanaf maandag worden de bordjes verzet en gaan we over op een zomerse tot tropisch scenario. Het hogedrukgebied zet namelijk koers via Denemarken naar Scandinavië waar het woensdag aankomt. De wind draait dan naar het zuidoosten en zeer warme en droge lucht wordt aangevoerd. Wolken verdwijnen en de zon laat op de thermometer waarden zien van minstens 30 graden. Op dinsdag zitten we al bijna tegen de tropische waarde aan, maar dan hebben we nog last van wolken die in de loop van de dag verdwijnen. Van neerslag en broeierig weer is geen sprake en vallen er geen (onweers)buien. Dus haal de barbecue en airco maar te voorschijn.

Mobiele versie afsluiten