Site pictogram Tilburgers.nl

Rustig en overwegend droog

Alle foto’s van John Geerts

De weersverwachting voor het komende weekeinde: rustig en overwegend droog. Alleen in de loop van zaterdag vallen nog enkele buien, maar voor de rest van het weekeinde is het droog en wisselen zon en wolken elkaar af. Met 9 tot 10 graden is het wel wat fris. Na het weekeinde zitten we ineens in de zachte lucht met 15 graden op maandag, maar dan keert wel het herfstweer terug. Vanaf dinsdag vallen er buien en/of perioden met regen en zakt het kwik naar een graad of 10 op het einde van de week.

Het blijft maar nat. Op alle dagen van november is er al regen gevallen en staat de teller in Berkel-Enschot inmiddels op 35 mm. De laatste keer dat we een droge dag konden noteren was op 17 oktober. Dat betekent dat we al drie weken achtereen de paraplu bij de hand hebben gehad. In die periode is er tot nu toe 130 mm afgetapt, waarmee het jaartotaal in onze regio al op 970 mm is uitgekomen, tegen normaal 847 mm. Kortom, 2023 is niet alleen een zeer warm jaar maar ook een kletsnat jaar en dat kunnen we nu al zeggen. Aan de kust werd het allemaal nog natter. Mijn collega Jan Visser uit Purmerend ving tot nu toe al 1170 mm op. Daar hebben ze al zeven maanden minstens 100 mm opgevangen.

In De Bilt is overigens ook al meer dan 1000 millimeter gevallen. Door alle nattigheid bleven de temperaturen deze week overdag met 11 tot 12 graden rond normaal. Het weerbeeld was niet echt slecht, want er waren ook droge momenten waarbij we de zon zelfs even zagen. Zo verliep afgelopen dinsdag best aardig. Overdag was het droog en pas in de avond kregen we te maken met buien. Ook vandaag was het prima weer. Pas op het einde van de middag passeerde een actieve buienlijn onze regio, waaruit ook onweer werd gemeld in Berkel-Enschot. Al snel werd het droog en is het wachten op de volgende buienzone die de komende uren gaat overtrekken. In de nacht zijn er wat opklaringen en zakt de temperatuur terug naar een graad of 7.

De vrijdag begint bewolkt en dat blijft het de hele dag. In de middag wordt de bewolking dikker en dikker door de komst van een neerslaggebied dat over onze regio gaat trekken. Daarbij staat er een matige wind en loopt het kwik op naar 10 graden. We hebben te maken met een depressie die de naam Elisa heeft gekregen en die op vrijdag boven de Noordzee ligt. Vervolgens trekt deze in het weekeinde weg naar Polen. Ondertussen ligt er op de Atlantische Oceaan een nieuw lagedrukgebied klaar. Maar deze ligt nog ver weg, waardoor we in het weekeinde precies tussen deze twee weersystemen in komen te liggen.

Dat betekent dat de wind afneemt, het droog wordt en we regelmatig de zon zullen zien. Eindelijk kunnen we dan even bijkomen van het onstuimige en natte herfstweer. In de loop van zaterdag passeren nog wel enkele buien, maar daar blijft het dan wel bij. Zondag wordt helemaal de mooiste dag als we een mix krijgen van zon en wolken en van neerslag geen sprake is. Met 9 tot 10 graden is het wel fris. Dat zal het vooral zondagochtend zijn, waarbij de temperatuur aan de grond tot onder het vriespunt gaat dalen en wellicht dat het plaatselijk zelfs tot de eerste vorst komt op neushoogte.

Na het weekeinde hebben uitlopers van de Atlantische Oceaan-depressie onze regio bereikt. De wind trekt aan, van matig tot vrij krachtig, en er vallen regelmatig buien. Wel komen we tijdelijk in wat zachtere lucht terecht en kan het op maandag nog zo’n 15 graden worden. Vanaf dinsdag draait de herfst weer op volle toeren. Er zijn perioden met regen afgewisseld met buien. Wel neemt de wind elke dag af en beginnen de temperaturen te dalen. Is het op dinsdag nog een graad of 13, op het einde van de week zitten we weer op de normale waarden van 10 graden.

Prettig weekend!

Mobiele versie afsluiten