Site pictogram Tilburgers.nl

Rustig lenteweer met oplopende temperaturen

weerberichtJean-Paul Korst heeft een enorme passie: het weer. Behalve op zijn eigen weerblog, is hij weerman voor onder andere het weekblad Groot Eindhoven en Omroep Tilburg FM.

 

 

Koninginnedag 2011 in het Leijpark
Koninginnedag 2011 in het Leijpark

Met de laatste Koninginnedag in aantocht komt er ook een einde aan de maand april die, net als alle voorgaande maanden van 2013, koel is verlopen. Het verloop van de temperatuur was bijzonder. Geen normale oplopende kwikstanden, maar juiste pieken en dalen. Zo waren de laatste weekeinden van april ver onder de maat. Gisteren (zaterdag) werd het maar 11 graden en vanmorgen was er zelfs sprake van lichte vorst: Gilze-Rijen noteerde -1,1 en Volkel -2,8 graden. Aan de grond vroor het zelfs matig tot -5 graden; in Twenthe en Heino was het nog -7. Daartegenover staat wel dat de eerste warme én zomerse dag van 2013 in april werd bereikt. Dat laatste gebeurde afgelopen donderdag toen het bijna 26 graden werd in Tilburg.

Deze week ziet er rustig uit. Wolken en zonneschijn wisselen elkaar af en alleen op maandag en donderdag kan er regen of een bui vallen. Voor de rest van de dagen is het droog. We profiteren namelijk van een hogedrukgebied dat op dinsdag en woensdag bij ons in de buurt ligt. Op het einde van de week komen lagedrukgebieden vanuit Zuid-Europa opzetten. De neerslagkansen nemen toe, maar er wordt ook warme lucht aangevoerd. In het weekeinde wordt het 20 graden of zelfs meer. Tegelijkertijd probeert een hogedrukgebied voor de kust van Ierland door te breken naar onze omgeving. De wind draait dan naar het oosten met aanvoer van nog meer warmere lucht op zondag.

Dit gaat niet zonder slag of stoot, want vanuit het zuidwesten nadert een volgende aanval van een lagedrukgebied. Dit gaat gepaard met fikse buien en lagere kwikstanden. Of deze aanval gaat slagen is nog maar de vraag, want vanuit Rusland nadert een nieuw hogedrukgebied dat verbinding gaat zoeken met die bij Ierland. Als dat inderdaad gebeurt hebben lagedrukgebieden geen kans en kunnen we na het volgende weekeinde genieten van mooi en warm lenteweer met temperaturen die tussen de 20 en 25 graden gaan liggen. Het kan dus alle kanten op. Eerst maar eens genieten van een frisse, droge en vooral zonnige Koninginnedag.

Mobiele versie afsluiten