Site pictogram Tilburgers.nl

Rustig voorjaarsweer bij 13 graden

Alle foto’s van John Geerts

De weersverwachting voor het komende weekeinde: rustig voorjaarsweer bij 13 graden. Het wordt een weekeinde om er op uit te trekken. Het blijft droog, zon en wolken wisselen elkaar af en dat allemaal bij een graad of 13. Op zondag staat er vrij weinig wind, waardoor het wat aangenamer aanvoelt. Maandag geeft hetzelfde weerbeeld en wordt het nog iets zachter. Dinsdag wordt de warmste dag van de week als het kwik naar de 17 graden gaat. Het is echter een depressie die dit veroorzaakt en dat betekent dat dit gepaard gaat met buien. Vanaf woensdag dalen de temperaturen weer tot een graad of 11 op het einde van de week en kan het aan de grond weer gaan vriezen. We zijn dan weer terug bij af.

Het wordt maar niet warm in april. Afgelopen maandag en dinsdag haalden we zelfs de 10 graden niet en elke nacht heeft het licht gevroren. Met dat laatste zijn onze fruittelers niet blij, want die moeten steeds hun fruitbomen met water besproeien, zodat er een ijslaagje rond de knoppen ontstaat, of hun land voorzien van vuurpotten. In onze regio lagen de nachttemperaturen op alle dagen steeds rond het vriespunt, terwijl op open plekken het behoorlijk had gevroren.

Zo melde Gilze-Rijen op de 12e een temperatuur van -2,0°C, op de 13e -2,7°C, gisteren -2,5°C en afgelopen nacht werd de laagste minimumtemperatuur van de week geregistreerd met -3,7°C. Aan de grond vroor het matig, maar dan alleen in Woensdrecht waar het kwik zakte tot -6,5°C. En daarnaast hielden we het ook niet droog met alleen op maandag sneeuw- en hagelbuien.

Op woensdag en op deze donderdag bleef het beperkt tot enkele regendruppels. Oorzaak van het koude aprilweer is een aanhoudende noordelijke stroming met aanvoer van lucht vanaf de poolstreken. Een hogedrukgebied boven de Britse Eilanden en een lagedrukgebied boven het oosten van Europa zorgt hiervoor. En voorlopig verandert dat ook niet, alleen gaat de temperatuur wel langzaam omhoog. Op deze donderdagavond zien we sluierwolken afgewisseld met opklaringen en dat gaat in de nacht door. Het koelt dan flink af en opnieuw krijgen we met lichte vorst te maken. Inmiddels hebben we dan de eerste helft van de meteorologische lente achter de rug. En die verliep tot nu toe veel kouder dan normaal. En dat is niet zo gek, want maart verliep al iets te koud en deze april verliep al 3,5 graden te koud. Of deze kou tot het einde van de maand doorzet is maar de vraag. Dat zagen we overigens dit jaar al wel twee keer gebeuren: zowel februari als maart lieten op het einde warmterecords sneuvelen. Dus wie weet wat de grillige grasmaand voor ons nog in petto heeft.

Maar dat is nog ver weg. De vrijdag begint fris en met veel zonneschijn. In de loop van de dag ontstaan er stapelwolken, maar het blijft droog. Daarbij staat er een zwak tot matige noordoostenwind en loopt de temperatuur op naar een graad of 12. Het weekeinde wordt er weer eentje om erop uit te trekken.

Het blijft droog, zon en wolken wisselen elkaar af en de temperatuur ligt op 13 graden. En het mooiste is dat er vooral op zondag maar weinig wind staat. Als je de barometer erbij haalt zie je dat we in een hogedrukgebied zitten en daar profiteren we het hele weekeinde en ook op maandag nog van. Met 14 graden op de maandag zitten we op normale waarden voor half april.

Dinsdag wordt de warmste dag van de week als de thermometer een waarde zal aanwijzen van 17 graden. Een lagedrukgebied boven de Oekraïne zorgt daarvoor. Maar omdat een depressie dit veroorzaakt neemt de kans op neerslag toe en gaan er op dinsdag buien vallen. Daarnaast zorgt deze ervoor dat we alsmaar in die noordoostelijke stroming blijven hangen.

Op datzelfde moment zien we bij Ierland een hogedrukgebied ontstaan die zich op woensdag heeft uitgebreid tot over de Britse Eilanden. De wind draait naar noord en de temperaturen gaan weer naar beneden tot zo’n 11 graden op het einde van de week en in de nacht kan het aan de grond weer vriezen. En dan zijn we terug bij af. Volgens de laatste weerkaarten zit warm lenteweer er tot het einde van de maand niet in.

Mobiele versie afsluiten