Site pictogram Tilburgers.nl

Rustig voorjaarsweer bij 15 tot 16 graden. Woensdag en donderdag een stuk koeler

weerberichtWat een afsluiting van de maand maart. De temperaturen stegen de pan uit, waardoor op vele weerstations dagrecords werden gebroken. Nog nooit was het op 30 en 31 maart zo warm geweest sinds 1901.

Het warmst in ons land was het op de laatste maartdag toen het in Arcen 24,3°C. Het is geen maandrecord, want dat blijft staan op 25,4°C waargenomen op 29 maart 1968 in zowel Volkel als het voormalige weerstation Soesterberg. Maar wat een prachtig weer, waarbij zon en sluierbewolking elkaar afwisselden. Vervolgens kwam de afkoeling in dit weekeinde. Buien kwamen zaterdag ons land binnen die alleen in de ochtend en avond ons passeerden.

Hierdoor werd het in de middag best nog wel aangenaam bij temperaturen die op 15 graden bleven steken. Het lenteachtige was wel meteen verdwenen. Dat werd nog extra benadrukt toen in de avond een actief neerslaggebied passeerde die in Berkel-Enschot nog 6 mm achterliet in de regenmeter.

In de nacht was het droog en zakte het kwik vanochtend tot een graad of 4. Wel was het een kleine wereld bij zonsopkomst. Op veel plaatsen was dichte mist ontstaan met een zicht van minder dan 50 meter. Oorzaak was de neerslag die gevallen was, waardoor de lucht behoorlijk vochtig was geworden. Vervolgens viel de wind weg en de nevel en mist is geboren. Maar zodra de zon opkwam brandde deze al het grijs weg en kregen we een blauwe hemel voorgeschoteld met een prachtige zon.

Het mooie voorjaarsweer keert namelijk terug en dat is vandaag al begonnen. Een hogedrukgebied zorgt daarvoor die op dit moment nog voor de kust van Frankrijk ligt. Langzaam schuift het onze kant op en zal zich uiteindelijk gaan nestelen boven Groot-Brittannië waar het tot in het weekeinde blijft liggen.

Voor deze week betekent dit overwegend droog weer, waarbij zon en wolken elkaar zullen afwisselen. De temperaturen zullen echter niet zo hoog uitkomen als we de afgelopen week hebben gehad. Het zal namelijk gemiddeld zo’n 15 tot 16 graden worden. Dat is overigens nog steeds te warm voor begin april waar een graad of 12 normaal is.

Hoe ziet de week er dan uit? De maandag start opnieuw met dichte mist, die overgaat in laaghangende wolken. Nu heeft de zon het wel moeilijk om al die neveligheid weg te branden.

Pas tegen het middaguur komt de zon erdoor. Wat we dan overhouden zijn stapelwolken en zonneschijn bij een temperatuur die naar de 16 graden gaat. In de avond en nacht wordt het helder en koelt het flink af met mogelijk vorst aan de grond.

Op dinsdag draait de wind naar het noordwesten en komt er koelere lucht onze kant op. Deze is oorspronkelijk afkomstig van de poolstreken. Hierdoor zullen de woensdag en donderdag koel verlopen, waarbij het kwik op maximaal 12 á 13 graden uitkomt. Op dinsdag hebben we daar nog geen last van met kwikstanden die naar de 16 graden gaan. Met die noordwestenwind worden er meer wolken vanaf de Noordzee aangevoerd, waaruit een enkele druppel kan vallen. Veel stelt het allemaal niet voor, maar de zon krijgt het wel moeilijker.

Vanaf vrijdag draait de wind naar het westen en begint het kwik te stijgen naar een graad of 14. In het weekeinde zet deze trend door met 16 op zaterdag en 17 graden op de zondag. Wolken en zon bepalen het weerbeeld en het blijft droog. Een mooie start van de tweede lentemaand.

Mobiele versie afsluiten