Site pictogram Tilburgers.nl

Rustig voorjaarsweer met 18 graden

Alle foto’s van John Geerts

Weersverwachting voor het komende weekeinde: rustig voorjaarsweer met 18 graden. Zaterdag wordt een zeer zonnige dag gevolgd door een zondag die met stapelwolken gepaard gaat. Op beide dagen blijft het droog en wordt het met 18 graden minder warm. Na het weekeinde houden we de mix van zon en wolkenvelden, waaruit vooral op dinsdag een enkele bui kan vallen. Langzaam beginnen de temperaturen te zakken van 19 op maandag naar een graad of 16 op het einde van de week.

Zon, droogte en natuurbranden. Zo kunnen we de afgelopen week wel samenvatten. Vanaf maandag scheen de zon het maximaal aantal uren en was er geen enkel wolkje in de lucht. Maar op deze donderdag kwam daar een eind aan en stroomde vanuit het noordwesten sluierwolken binnen.

Overigens had de zon daar helemaal geen last van en scheen er gewoon doorheen. Door alle zonneschijn werd het in onze regio elke dag steeds warmer. Van ruim 19 graden op maandag tot de zomerse waarde van 25 graden op deze donderdag. Fantastische lenteweer dus. Maar bij dit alles zat er wel een addertje onder het gras en dat was de wind. Tot en met woensdag waaide het matig tot vrij krachtig en als er dan een natuurbrand ontstaat is deze niet te houden.

Vooral niet als er sinds ruim een maand vrijwel geen neerslag is gevallen en er dus sprake is van serieuze droogte. En dat hebben we geweten, want meer dan 1.000 hectare ging in Brabant en Limburg in vlammen op. Zelfs een compleet dorp werd geëvacueerd wegens rookontwikkeling. Oorzaak van die wrijving in de lucht was het gevecht tussen depressies ten zuiden van ons en een hogedrukgebied boven Scandinavië. Beide bleven steeds op hun plaats liggen en duwden constant tegen elkaar.

Vandaag kwam daar een einde aan en vertrok het hogedrukgebied richting IJsland. De wind nam dan ook af. Depressies proberen nu dichterbij te komen en vandaar ook de sluierwolken die in de loop van de middag kwamen binnendrijven. De wind zoekt nu meer de noordelijke richting op met aanvoer van frissere lucht. Vervolgens is het tot en met morgenvroeg een komen en gaan van hoge sluierwolken. In de loop van vrijdag verdwijnen deze en wordt het zeer zonnig. Maar dus niet meer zo warm, want de temperatuur blijft steken op 21 graden bij een zwak tot matige noord tot noordwestenwind.

Het weekeinde zal twee gezichten kennen. Een zonnige zaterdag die vrijwel wolkenloos zal verlopen en een zondag die gepaard gaat met stapelwolken. Het blijft op beide dagen droog, waarbij het kwik niet verder zal stijgen dan een graad of 18. Het verschil zit hem in de depressies die zich op zondag langzaam gaan opdringen.

Op zaterdag hebben we daar nog geen last van en dat betekent veel zonneschijn. In de nacht naar zondag zijn er nog steeds geen wolken en koelt het flink af. Het kwik daalt zelfs richting het vriespunt en aan de grond kan het licht gaan vriezen. Zondag overdag krijgen we dan de afwisseling van zon en wolken, maar neerslag zal daar niet uitvallen omdat de depressies niet echt actief zijn.

Dat zien we pas op dinsdag gebeuren, waarbij er enkele buien kunnen vallen. Maandag lijkt een soort overgangsdag te worden. Die dag begint met veel zon gevolgd door stapelwolken in de middag. Met 19 graden is het wel iets zachter. De dagen erna zakken langzaam de temperaturen naar zo’n 16 graden op het einde van de week en dat zijn dan normale kwikstanden voor de tijd van het jaar.

Boven de Britse Eilanden komt vanaf woensdag een lagedrukgebied te liggen en blijft daar een aantal dagen op zijn plaats. De neerslaggebieden kunnen ons net niet bereiken. Als dat wel gebeurt beperkt dat zich tot enkele druppels of een buitje. Het weerbeeld zal bestaan uit een mix van wolkenvelden en zonneschijn bij normale temperaturen voor eind april.

Mobiele versie afsluiten