Site pictogram Tilburgers.nl

Rustig weer bij normale temperaturen

Alle foto’s van John Geerts

De weersverwachting voor de komende week: rustig weer bij normale temperaturen. Maandag wordt de slechtste dag van de week. Regelmatig vallen er buien die afgewisseld worden door opklaringen. Met 8 graden zitten we op normaal niveau voor de tijd van het jaar. Voor de dagen erna krijgen we een mix van zon en wolken, waaruit een enkele bui kan vallen. Als het in de nachten opklaart gaat het aan de grond licht vriezen. Overdag houden we de normale kwikstanden van een graad of 8. In het weekeinde komen we onder invloed van een depressie. Hierdoor neemt de wisselvalligheid toe en dat geldt ook voor de wind. Tevens wordt zachte lucht aangevoerd en stijgt de temperatuur naar 10 tot 12 graden.

De laatste (schrikkel)dag van februari was kenmerkend voor de hele maand: zacht, nat en onstuimig. Voor het vierde weekeinde op rij werd daarbij door het KNMI code geel afgekondigd. De temperatuur steeg in Berkel-Enschot gisteren naar ruim 13 graden en in Limburg werd zelfs de 14 graden aangetikt. Daarnaast begon de dag met motregen en eindigde met buien en zware windstoten in de middag. Dit leidde op enkele plaatsen in Tilburg tot stormschade. In de Dominicusstraat waaide een boom om die een garage verwoestte.

Daarnaast kwam op de hoek Spoorlaan / Gasthuisring, waar het Stadskantoor van Tilburg is gevestigd, een gedeelte van de gevel naar beneden waarbij een fietser gewond raakte. Maar ook in Boxtel, Lierop en Boxmeer was sprake van schade door de harde wind. De neerslag viel overigens mee met 1 tot 2 mm. Maar daarvoor was er zoveel neerslag gevallen dat het in Brabant de natste februari werd ooit waargenomen.

Bij mijn collega weerman Johan Verschuuren in Aarle-Rixtel werd zelfs 181 mm in de regenmeter opgevangen. Daar is eindelijk de grondwaterstand weer op niveau gekomen na alle droogte van 2018 én 2019. Inmiddels zijn we in maart beland en daarmee is de meteorologische lente van start gegaan. Maar van echt lenteweer zal op deze zondag en voor de rest van de week nog geen sprake zijn.

Het ziet er naar uit dat we zullen moeten wachten tot half maart. Volgens het Duitse weermodel gaan de temperaturen dan naar de 20 graden met veel zonneschijn. Maar zover is het nog niet. Deze zondag begon onstuimig met een enkele bui, maar daarna werd het steeds rustiger en wisselden zon en wolken elkaar af. In de komende uren kunnen uit die wolken nog een bui vallen en neemt de bewolking verder toe. Daarbij stijgt de temperatuur naar 9 tot 10 graden. We hebben namelijk nog steeds last van die stormdepressie van zaterdag die vandaag nog steeds boven Schotland hangt.

Op maandag blijft deze daar liggen en breidt zich verder uit tot over Spanje. Dat betekent dat we een wisselvallige maandag krijgen met regelmatig buien die afgewisseld worden door opklaringen.

Met 8 graden zitten we eindelijk op normaal niveau voor de tijd van het jaar, want dat hebben we in de afgelopen wintermaanden vrijwel niet gehad. In de nacht naar dinsdag klaart het op en duikt de temperatuur naar het vriespunt en aan de grond gaat het zelfs vriezen. Dinsdagochtend kan dan sprake zijn van gladheid door opvriezing van natte weggedeelten. Inmiddels begint de depressie in stukken te breken en neemt in activiteit sterk af. Hierdoor wisselen op dinsdag zon en wolken elkaar en soms kan daar een bui uit vallen.

Woensdag wordt een herhaling van de dinsdag en donderdag lijkt zelfs helemaal droog te blijven. We zien ook dat de wind nog verder afneemt, waardoor het in de zon wat aangenamer wordt. Ondertussen zien we op donderdag bij Canada een depressie liggen die snel richting Schotland koerst en daar in het weekeinde aankomt. Bij ons neemt dan de wind en wisselvalligheid toe. Vervolgens wordt zachte lucht aangevoerd en stijgt het kwik naar de 10 tot 12 graden. Tot en met vrijdag is het echter een graad of 8 en elke ochtend daalt het kwik aan de grond tot onder het vriespunt.

Mobiele versie afsluiten