Site pictogram Tilburgers.nl

Samenwerking tussen Textielmuseum en Rijksmuseum Amsterdam

Het Tilburgse TextielMuseum en het Amsterdam gevestigde Rijksmuseum gaan samenwerken. Ze gaan onder meer kennis uitwisselen op het gebied van beheer, behoud, restauratie en onderzoek.

Onderdeel van de samenwerking is het digitaliseren van de collecties linnendamast met een speciale fototechniek. Ook is het voor beide musea makkelijker om collecties van elkaar in bruikleen te nemen. Door meer en anders samen te gaan werken kunnen beide musea een nieuw publiek voor hun collecties interesseren.

Het uitgangspunt van de samenwerking is dat het TextielMuseum en het Rijksmuseum elkaar versterken. De samenwerking is voor 5 jaar.

Wethouder Marcelle Hendrickx (midden), Taco Dibbits de hoofddirecteur Rijksmuseum (links) en Errol van de Werdt, directeur Stichting Mommerskwartier  Foto: Textielmuseum- William van der Voort

Wethouder Marcelle Hendrickx, Taco Dibbits de hoofddirecteur Rijksmuseum en Errol van de Werdt, directeur Stichting Mommerskwartier, ondertekenden de samenwerking op vrijdag 13 januari 2017.

Marcelle Hendrickx: “Deze samenwerking laat zien dat we het belangrijk vinden om de culturele kwaliteit in Tilburg te versterken. Daar ben ik trots op. In ons cultuurplan is aandacht voor het versterken en verhogen van het culturele aanbod in de stad. Deze samenwerking is daar een voorbeeld van.”

Taco Dibbits: “Voor ons is het TextielMuseum een innovatieve partner die met haar collectie het vakmanschap uit het verleden relevantie geeft in het heden. Dat doen ze door samen te werken met hedendaagse kunstenaars en de moderne industrie. Wij zien er naar uit samen aan de slag te gaan.”

Ook Errol van de Werdt, directeur van Stichting Mommerskwartier waartoe het Textielmuseum behoort, is bijzonder blij met de samenwerking. “Een partner als het Rijksmuseum kan ons helpen onze internationale ambities verder te realiseren en ons netwerk te vergroten,” aldus Van de Werdt.

Mobiele versie afsluiten