Site pictogram Tilburgers.nl

Schoorsteenpieten in Tilburg

Tijdens de speciale bijeenkomst met de vrijwilligers van het Centraal Sint Nicolaas Comité Tilburg donderdag 11 oktober 2019  heeft het bestuur van het Centraal Sint Nicolaas Comité kenbaar gemaakt hoe men om wil gaan met de maatschappelijke discussie rondom de pieten.

Het bestuur  van het Centraal Sint Nicolaas Comité laat weten in een reactie: “We vinden dat de vertolking van zwarte Piet op geen enkele manier een racistische inslag kent. Echter we zijn ons er wel van bewust dat de huidige maatschappij anders tegen de figuur van Piet aan is gaan kijken en dat het voor de voortgang van het bestuur en het Tilburgse Sinterklaasfeest belangrijk is dat er beslissingen worden genomen.  Sinterklaas is er immers al 118 jaar voor iedere Tilburger!”

“En dus kiezen we ervoor om:

Het Sint Nicolaas Comité laat verder weten:  “Verandering kan lastig zijn, maar we hebben als comité in het verleden laten zien hier goed mee om te kunnen gaan. Denk daarbij aan het feit dat Sinterklaas heel vroeger al schoorsteenpieten met zich mee nam naar Tilburg. Of het feit dat vrouwen de eerste decennia sinds de oprichting niet welkom waren om piet te spelen. Ook is piet van een boeman veranderd in de held van vele kinderen.”

“Alle veranderingen heeft het Comite doorstaan omdat zij, als oudste comité van Nederland, een heel bijzondere groep zijn. Dit is tijdens de bijeenkomst ook nog eens onderstreept door onze burgemeester; Theo Weterings. Hij gaf aan dat onze stad trots mag zijn op het goede werk dat ons comité al zo lang doet.”

Het Comité Tilburg is het oudste Sint Nicolaas Comité in Nederland met een leeftijd van  ruim 118 jaar.

Daarnaast is het Comité uniek omdat het in de Sinterklaas periode met ongeveer 140 trouwe vrijwilligers bijna zeventig activiteiten organiseert om bijzondere personen (namelijk contactarme ouderen en de kinderen in speciale omstandigheden) waar de Sint meestal niet komt, toch een leuk Sinterklaasfeest aan  te bieden en kadootjes te geven. Het motto daarvoor komt uit  het eeuwenoude Sinterklaas motto: “Anoniem geven zonder er iets voor terug te krijgen”.

Mobiele versie afsluiten