Site pictogram Tilburgers.nl

Schrijfmarathon Amnesty International tijdens de Dag van de Mensenrechten

Dag van de MensenrechtenOp 10 december is het de Dag van de Mensenrechten. Dit is de datum waarop in 1948 door de Verenigde Naties de Universele Verklaring voor de Rechten van de Mens werd aanvaard.

Tijdens deze dag schrijven honderdduizenden mensen uit de hele wereld brieven. Vierentwintig uur lang. Voor mensen die onrecht is aangedaan, gevangenzitten, gemarteld zijn of bedreigd worden.

Een etmaal lang brieven schrijven is fantastisch, maar hoeft natuurlijk niet. Een uurtje schrijven is ook prima. Online of op onze evenementen in Amsterdam, Weert of Zwolle. Hoe meer mensen meedoen, hoe groter de vuist tegen onrecht. In Tilburg kun je meedoen door van 16:00 tot 18:00 uur mee te schrijven in de bibliotheek in het centrum, aan het Koningsplein 10, 5038 WG. Ook bibliotheek Heyhoef in de wijk Reeshof doet mee aan de actie, daar ben je welkom van 13:00 tot 15:00 uur.

Schrijven werkt en het helpt. Bij een derde van de mensen voor wie we in actie komen, verbetert de situatie. Dat bewijzen bovenstaande woorden van Yorm en Miriam,  voor wie we vorig jaar op 10 december schreven.

Lucas Dols (34): ‘Een brief schrijven, wanneer doe je dat nog? En ook nog eens met een hele belangrijke boodschap? Vorig jaar schreef ik er in een etmaal 80. Een waanzinnige ervaring.

Vooral sinds de jaren tachtig worden op deze datum overal ter wereld manifestaties voor de mensenrechten georganiseerd. Voor 10 december 1988 werden wereldwijd door Amnesty International meer dan 13 miljoen handtekeningen verzameld ter ondersteuning van de 50ste verjaardag van de Universele verklaring. Op deze dag wordt, bij toeval, ook de Nobelprijs van de Vrede uitgereikt.

schrijfacties01

Mobiele versie afsluiten