Schuldhulpverlening: zzp-ers worden in Tilburg uitgesloten

Wethouder Auke Blaauwbroek

In de vergadering van de raadscommissie ‘Maatschappij’ van maandag 11 juni stond de schuldhulpverlening op de agenda, de verantwoordelijkheid van wethouder Auke Blaauwbroek. Voor de schuldhulpverlening, een regeling waarin mensen die in financiele problemen zijn geraakt hulp en begeleiding krijgen om deze problemen op te lossen, is door de rijksoverheid een nieuwe wet gemaakt, die op 1 juli van dit jaar ingaat. De verwachting is, dat de komende jaren veel meer mensen bij de schuldhulpverlening zullen aankloppen, als gevolg van de economische crisis.

In Tilburg wordt de nadruk gelegd op preventie, het voorkomen van schuldproblemen, zo is in het plan te lezen. Met cursussen ’thuisadministratie’ en ‘budgettering’ moeten mensen die in de problemen dreigen te raken gaan leren om verstandig met geld om te gaan. Hierover waren raadsleden het eens.

Flinke kritiek was er ook, namelijk op het plan, dat zzp-ers, mensen die als zelfstandige werken (letterlijk:  zelfstandige zonder personeel), geen recht hebben op schuldhulpverlening, en er ontstond hierover een stevige discussie met de wethouder.  Het belangrijkste verschil van mening is, dat raadsleden van verschillende partijen menen, dat heel veel mensen in de thuiszorg en in de bouw tegenwoordig als zzp-er werken, terwijl de wethouder nog het idee heeft dat zzp-ers goed betaalde freelancers zijn.

Marko van Dalen, VVD: “Dit is discriminatie van zzp-ers, waarom mogen zzp-ers alleen een adviesgesprek? Dit is in tegenstelling tot de regel dat schuldhulpverlening voor alle Tilburgers is.” Mohamed Azzougarh van de PvT viel bij: “Er komen steeds meer zzp-ers op de arbeidsmarkt, daar groeit het probleem en het is belangrijk om aandacht te hebben voor die groep.” Maar Auke Blaauwbroek was het daar niet mee eens: “Het is een keuze om zzp-ers uit te sluiten van de schuldhulpverlening, want die hebben toch wel een accountant in dienst om met financiële zaken te helpen. Zzp-ers mogen wel advies vragen, maar hebben eigen verantwoordelijkheid. Het is hun eigen risico om als zelfstandige te gaan werken. Startende zzp-ers worden vooraf duidelijk gewaarschuwd voor de risico’s.”

Hier namen VVD, CDA en D66 geen genoegen mee. Marko van Dalen: “Het is een vooroordeel dat alle zzp-ers dure jongens zijn met een Mercedes. Maar nu lijkt de bouwvakker, die noodgedwongen als zzp-er werkt omdat hij nergens in dienst wordt genomen, uitgesloten te worden van schuldhulpverlening. Als niemand wordt uitgesloten, dan ook de zzp-er niet. Iedere Tilburger moet gelijk behandeld worden.” Eric Logister, D66: “We zijn altijd zo tevreden over onze vooruitstrevendheid. Het volgen van de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt, inclusief de zzp, hoort daar bij. De zzp zat vroeger anders in elkaar dan nu. Nu zijn er veel zzp-ers op de werkvloer als bouwvakker. Juist met de schuldhulpverlening moeten we deze ontwikkeling volgen.” Sjef Robben, CDA: “Ik vraag alleen dat zzp-ers gelijk behandeld worden als alle andere mensen die in de problemen komen. Er mag geen belemmering zijn voor Tilburgers om aan het maatschappelijk leven mee te doen. Waarom schuift u de zzp-metselaar dan opzij?”

De wethouder hield echter voet bij stuk: De zzp-er staat niet boven aan op het lijstje, maar als ze toch hulp nodig hebben zullen we het individueel geval beoordelen, maar zelfstandig ondernemen is eigen risico. En als u toch zzp-ers wil gaan helpen, zijn daar extra middelen voor nodig.”

Maandag 25 juni komt deze kwestie in de raad en wordt er een beslissing genomen, waarbij een voorstel (amendement) vanuit de raad te verwachten is om de uitsluiting van zzp-ers te voorkomen.

 

Dank je voor deze update Eric, duidelijk! Was gisteren vanaf de zijlijn lastig om precies te volgen wat er gebeurde, en wat er precies geschrapt werd.

Argument van Norbert was ook mijn argument in de raad. In tilburg worden ZZP’ers al ondersteund. Daar heb ik de wethouder ook op gewezen.

Na behandeling van dit punt kwam wethouder Auke Blauwbroek terug op dit punt. Na ruggespraak met ambtenaren gaf Auke aan alsnog dit ZZP-punt te schrappen.

Dus bij mij is er niet meer de noodzaak om een amendement in te dienen.

Zzp’ers in problemen kloppen aan bij gemeenten voor hulp.

Toch een raar uitgangspunt van de wethouder Auke Blaauwbroek en de gemeente Tilburg. Door de wereldwijde crisis raken steeds meer van deze zogenaamde, vaak gedwongen, Zelfstandige Zonder Personeel in de problemen. De meeste ZZP-ers hebben geen vangnet, sociale verzekeringen of reserves meer. Al vanaf 2007, toen de kredietcrisis zo’n beetje begon, kwam deze groep al snel in de problemen. Inmiddels hebben ZZP-ers alle mogelijke bezuinigingen doorgevoerd, dus ook een eventueel dure Accountant of Incassobureaus bij wanbetalingen, om hun kop boven water te kunnen houden. Met de bezuinigingen van lenteakkoord nog in het verschiet zou dit wel eens de finale nekslag kunnen worden. Een grote groep nog werkende ZZP-ers verdienen al jaren lang onder het bestaansminimum. Veel gemeentes weten dit en participeren hierop; zoals je hier onder kunt lezen:

Gemeenten kunnen zzp’ers, maar ook andere zelfstandigen en startende zelfstandigen financiële steun geven in het kader van het Besluit bijstandverlening zelfstandigen (Bbz). Het gebruik hiervan is tussen 2007 en 2009 met 32 procent toegenomen. Dat blijkt uit het onderzoek ‘Ondersteuning van zzp’ers door gemeenten’ dat de Raad voor Werk en Inkomen (RWI) onlangs publiceerde. De stijging van het aantal aanvragen schrijven gemeenten voornamelijk toe aan de financiële en economische crisis, maar ook de grotere bekendheid van de regeling speelt een rol.

Het ROZ voert deze regeling voor veel gemeenten uit. Wilt u weten of u ook in aanmerking komt voor het Bbz? Neem dan contact met ons op. Naast deze financiële regeling kunnen wij u ook van dienst zijn met advies, begeleiding en diverse vormen van scholing. Klik hier voor onze uitgebreide dienstverlening.

Bron: ROZ

Met vriendelijke groet

Norbert

Geef een reactie