zondag 16 juni 2024

10 gedachten over “Schurende kunst en ondernemerschap onverenigbaar? – Schrijver Anton Dautzenberg maakt gehakt van BKKC

 1. Van Koppen is ‘his masters voice’. Nooit een mening, braaf zijn bazen dienend door te streven naar gelijkgeschakelde ‘kunst’. Weet niet waar hij het bangst voor moet zijn: het verlies van zijn dikbetaalde baan of kunstenaars met principes. Maar bang is hij.

 2. Een niet verrassend artikel over een kunstinstituut dat naar mijn ervaring reproduceerbaar is voor veel andere instituten (CBK Zeeland) welke gemeenschapsgeld omzetten in charme activiteiten onder het motto kunst. Daarbij de professionele kunstenaars ontkennen in hun provincie die feitelijk het bestaansrecht zijn van deze instituties. Deze instituties zijn veelal opgericht door de provincie het is hun ” kind” en dat laat je niet stikken.

 3. Wat een achterhaald argument van zo’n directeur. Dit is werkelijk een aanfluiting voor het Brabants “Kennis”centrum Kunst en Cultuur.

 4. Tsja,

  De ene oplichter interviewt de andere… Dautzenberg, een man wiens principes niet verder reiken dan ‘Media-aandacht! Media-aandacht!’ versus kunstluis nummer dertien uit het dozijn. Boeiend!

 5. Het is inmiddels wel zo dat de meeste kunstenaar werkzaam zijn elders, en KUNST als hun hobby hebben, of dat normaal is?
  Dat weet ik niet, wel als ik hierboven lees hoeveel geld het allemaal mag kosten! Raar is het overigens dat Dhr. van Koppen totaal niet op de hoogte is/was.

 6. Het BKKC komt voort uit de Tilburgse Kunst Stichting.
  Directeur en adjunct dienden te worden geliquideerd met hun stichting, inmiddels na jaren machtiger dan de gemeente als het over kunst gaat.
  Wethouder Wilbert van Herwijnen kent de miljoenen,
  laat hem met herr Dautzenberg een gesprek aangaan,
  over de hoed en de rand en dat soort dingen….
  Wel effe doorpraten over de centjes deze ronde,
  en dan delen door pakweg 1500 echte kunstenaars,
  in muziek, dans, beeldende kunst, noem het,
  interessant voor alle Tilburgers.

 7. Als het houden van een twee varkens,Vlekkie en Spekkie, in de Factoriumtuin door beeldenkunstenaar Tineke Schuurmans, overigens ook een van de sprekers gisterenavond, door BKKC als kunst wordt verheven.

  Dan weet je waar je als schurend en niet commercieel denkende “Vincent van Gogh” (RIP) staat bij dit cultuurinstituut.

 8. Totaal overbodig instituut voor kunstenaars, werkelijk een perfecte witwasserij van subsidiegeld voor eigen zakken.
  De provincie zou zich kapot moeten schamen dat ze dit stelletje misbruikers laten voortbestaan zonder ook maar een enkele controle. Bah!

 9. Wie is er in Tilburg ook alweer de wethouder van Cultuur en dus tevens mede verantwoordelijk voor zulke ongenuanceerde uitspraken van een van haar belangrijke BKKC onderdanen?

  Misschien was deze opmerking van directeur Chris van Koppen van het Brabants Kenniscentrum voor Kunst en Cultuur (BKKC) slechts alleen gericht aan het adres van de regelmatig in opspraak geraakte schrijver Anton Dautzenberg. Of dacht Chris met de uitspraak “Kunstenaars die ‘schuren’ moeten niet piepen als ze weinig geld verdienen.” een ludieke verbinding te leggen naar de ‘Quit500’ (Glossy voor en door de armen) waar Anton een van de geestelijk vaders van is.

  In beide opdrachten slaat Chris volkomen de plank mis en ben ik met saxofonist Paul van Kemenade eens. Dit soort ongepaste uitspraken zijn van geen enkel niveau.

  Laten we hopen dat dit niet de opdrachten zijn die Chris van het nieuwe liberaal cultuur beleidsmedewerkers mee krijgen. En dat het juist de taak is van een kunstenaar om te schuren en controverses bloot te leggen. Anders begint het hier bij BKKC in Tilburg aardig op de Kultuurkamer te lijken

  O ja nu weet ik het weer Wethouder van Cultuur in Tilburg is Marcelle Henderiks, ben benieuwd wat deze D66 wethouder hier van zal vinden.

 10. We wisten t al maar de bezem zou er bij het BKKC eens fors doorheen moeten, komt iig de kunstenaars ten goede….’Kunstenaars die ‘schuren’ moeten niet piepen als ze weinig geld verdienen’ man man man, wat een niveau….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *