Site pictogram Tilburgers.nl

Scouting Esjeeka verhuist en zoekt crowdfunders voor nieuwbouw

Afgelopen weekeind heeft scouting Esjeeka na 15 jaar de kelder van het voormalige kindertehuis Maria Goretti aan het Wilhelminapark definitief verlaten. Sinds 1 januari 2017 is het pand boven de kelder in gebruik genomen door Stichting Broodnodig van Pater Poels. In eerste instantie mocht scouting Esjeeka de kelder nog tot 1 januari 2018 gebruiken. Echter, problemen met lekkages, grondwater dat door de vloer en muren komt en te weinig tot geen ventilatie zijn redenen om de scouting nu al te verplaatsen naar de BSO (buitenschoolse opvang) van basisschool de Elzen aan de Elzenstraat.

In december 2015 heeft scouting Esjeeka een plan ingediend om een nieuw scoutinggebouw te realiseren op het nieuwe Spoorpark (het voormalige van Gend en Loosterrein). En in 2016 werd de vereniging gekozen als één van de acht kwartiermakers om deze plannen concreet te maken. Voor de nieuwbouw is een groot deel van de financiering al rond, maar Esjeeka zoekt ook nog altijd crowdfunders om bij te dragen aan de plannen.

Het nieuwe pand dat in het Spoorpark gebouwd gaat worden is een echt scoutinggebouw met voldoende buitenruimte om spellen te kunnen doen, maar ook om te kunnen pionieren en een kampvuur te kunnen stoken. Het gebouw gaat in eerste instantie in de weekeinden plaats bieden aan de scouting zelf en met de mogelijkheid voor verhuur aan andere scoutinggroepen. Het nieuwe gebouw zal ook een plek worden waar andere clubs en verenigingen uit Tilburg gebruik van kunnen maken. Daarnaast wordt het nieuwe gebouw ook toegankelijk voor minder validen, iets wat in de kelder aan het Wilhelminapark onmogelijk was.

Het ontwerp voor de nieuwbouw is gemaakt door architect Tjeerd Timmermans. In het ontwerp is voldoende licht en ruimte voor alle speltakken, kunnen er allerlei activiteiten worden gedaan en kan Esjeeka weer een echt scouting zijn.  Ook wordt in het nieuwe ontwerp rekening gehouden met het milieu door middel van het plaatsen van zonnepanelen en een groen dak.

Om een deel van de financiering rond te krijgen heeft Esjeeka via een platform van Scouting Nederland een Crowdfunding actie opgezet. Geïnteresseerde crowdfunders kunnen een bedrag naar keuze doneren. Aan bepaalde bedragen als donaties zit een beloning verbonden, zoals een uitnodiging voor de opening met rondleiding. Kijk voor meer info op scoutingesjeeka.steunscouting.nl. Kijk voor alles over de nieuwbouw van Esjeeka op de website esjeeka.nl/nieuwbouw.

Mobiele versie afsluiten