Site pictogram Tilburgers.nl

Sculptuur van Anish Kapoor op het voorterrein bij De Pont

Museum De Pont krijgt in september 2017 een grote sculptuur van de bekende Britse kunstenaar Anish Kapoor. De gift is ter ere van het 25-jarig bestaan van het museum. Tilburg wordt de eerste Nederlandse stad met een sculptuur van Anish Kapoor in een openbare ruimte.

De kunstenaar gaat een 6 meter hoge sculptuur van roestvrij staal maken, dat zal wordt geplaatst op het voorplein voor het museum. Kapoors bijdrage is mogelijk gemaakt dankzij een gezamenlijke schenking van de gemeente en bedrijven in Tilburg.

Tegelijk met de onthulling van het beeld opent het museum op zaterdag 16 september de tentoonstelling WeerZien, waarvoor bijzondere kunstwerken die als bruikleen in een van de tentoonstellingen van De Pont te zien zijn geweest, als ‘logé’ in de collectie zullen terugkomen.

Burgemeester Peter Noordanus: “Museum De Pont in Tilburg is van groot belang voor Brabant en heeft 25 jaar lang vooraanstaande kunstenaars naar deze stad gehaald. Het is een van de meest succesvolle particuliere musea ter wereld en daardoor een toonaangevend voorbeeld voor alle culturele organisaties in de omgeving. De Pont heeft Tilburg internationaal op de kaart gezet. Het maakt me telkens weer blij als ik zie hoe positief kunstliefhebbers op het museum reageren. Deze nieuwe aanwinst maakt de positie van het museum als blikvanger nog sterker.”

Museum De Pont is vernoemd naar de jurist en zakenman Jan de Pont (1915-1987) uit wiens nalatenschap in 1988 een stichting ’ter stimulering van de hedendaagse kunst’ is opgericht. Het museum is gevestigd in een voormalige wolspinnerij die door het Amsterdamse bureau BenthemCrouwel Architekten is verbouwd tot een ruimte waar hedendaagse kunst optimaal tot haar recht kan komen. De monumentale oude fabriek met de grote, lichte zaal en de intieme ‘wolhokken’ vormt een prachtige omgeving voor de vele kunstwerken.

Museum De Pont is sinds september 1992 voor het publiek geopend en kan dankzij het legaat van de stichter functioneren zonder gebruik te maken van overheidssubsidies of sponsoring.

Het museum verzamelt niet in de breedte maar in de diepte, waarvoor een drietal grote tentoonstellingen per jaar de voedingsbodem leveren. Daarnaast worden er kleinere solo-exposities in de projectzaal georganiseerd die niet direct met de verzameling in verband staan.

lees meer over het verzamelbeleid

lees meer over onze doelstelling en het beleid

Mobiele versie afsluiten