Site pictogram Tilburgers.nl

September 2011: Zeer warm, droog en zonnig

Jean-Paul Korst heeft een enorme passie: het weer. Behalve op zijn eigen weerblog, is hij weerman voor onder andere het weekblad Groot Eindhoven en Radio MagnifiQue.

weerberichtNa twee koude maanden konden we eindelijk weer eens een warme maand bijschrijven. September leverde zelfs meer zomerse dagen op dan juli en augustus samen en dat is uniek. De gemiddelde etmaaltemperatuur over de herfstmaand is in De Bilt uitgekomen op 15,6°C, tegen een langjarig gemiddelde van 14,5°C. Het was zo warm dat september 2011 op de tiende plaats eindigde in de rij van warmste septembermaanden sinds 1901. De warmste september werd vijf jaar geleden waargenomen met een gemiddelde van 17,9°C in 2006. Het wisselvallige weer, dat zo kenmerkend was voor de afgelopen zomer, hield ook tijdens de eerste helft van september aan. De temperatuur lag daarbij rond of boven het langjarig gemiddelde. De tweede helft van de maand verliep grotendeels droog en rustig. Aanvankelijk lag de temperatuur op het normale niveau voor de tijd van het jaar, de laatste week van de maand verliep met fraai, warm nazomerweer.

De laatste dagen van de maand waren zomers met op verschillende plaatsen temperaturen boven de 25 graden, maar daar werd niet de warmste dag gemeten. Dat was namelijk in het begin van de maand: op 3 september noteerde de stations Ell, Eindhoven en Volkel ieder 29,4°C. In kleinere tuinen werd de tropische grens overschreden, zoals in Berkel-Enschot en Aarle Rixtel met 30,2°C. Het aantal zomerse dagen van minstens 25 graden is deze maand opgelopen tot vier, tegen twee normaal. Een schril contrast met de zomermaand juli die dit jaar geen enkele zomerse dag telde. Tijdens de in september snel langer wordende nachten koelde het soms fors af. De landelijk laagste temperatuur werd gemeten in Eelde op 16 september met 3,3°C.

In onze regio was het ook een warme herfstmaand. De gemiddelde middagtemperatuur kwam uit op 21,8°C (normaal 19,9) en in de nacht was het gemiddeld 12,5 tegen normaal 9,9°C. De warmte komt goed tot uiting in het aantal warme dagen dat opliep tot 18. Daarvan waren er zeven zomers en één tropisch. In de nacht van 3 op 4 september werd het de warmste septembernacht sinds 1998 in Berkel-Enschot. Het werd niet kouder dan 18,2°C. Het vorige record stond op 18,1°C gemeten in de nacht van 31 augustus op 1 september 2005.

Met gemiddeld over het land 65 mm regen tegen een langjarig gemiddelde van 78 mm, was september aan de droge kant. De meeste neerslag viel in het noordwesten van het land met op de KNMI-station Den Helder 98 mm regen. In het zuidoosten van het land was september droog waar Arcen 33 mm registreerde. In De Bilt werd 89 mm afgetapt tegen 78 mm normaal. De maand steekt gunstig af bij de zomermaanden die aanzienlijk natter waren. In de nacht van 3 op 4 september trokken onweersbuien over het zuidwesten van het land. Daarbij kwamen windstoten voor tot 110 km/uur. Op 5 en 6 september veroorzaakte een actieve depressie aan zee af en toe een stormachtige wind, kracht 8. Daarbij viel vooral op de 6e veel regen. In een brede strook over het midden van het land viel 20 tot 50 mm regen. Een zeer actief onweerscomplex trok op 10 september van Zeeland naar Denemarken. In Zeeland viel hierbij lokaal hagel van 4 c m. Her en der veroorzaakten ook windstoten tot 90 km/uur schade. Het onweerscomplex liet bovendien 10 tot 45 mm neerslag achter. Op 12 september stond er opnieuw veel wind. Aan zee trok de wind af en toe aan tot storm, kracht 9.

In het midden van Brabant werd 65 mm opgevangen in de regenmeter. De meeste regen viel op de 4e met 20 mm in Tilburg. In totaal viel op tien dagen regen, waarvan op drie dagen meer dan 13 mm. Dat waren naast die van 4 september ook 7 en 18 september met respectievelijk 15 en 14 mm. Naast alle regen werd er op twee dagen onweer waargenomen en op één dag mist.

De zon scheen tenslotte gemiddeld over het land 162 uur tegen 143 uur normaal. Zowel juli als augustus waren minder zonnig, wat opmerkelijk is met de afnemende daglengte. De zon was het meest te zien in Brabant en Zeeland. Westdorpe en Eindhoven noteerden 170, Vlissingen 171 uren en de meest zonneschijn werd in Berkel-Enschot waargenomen met 173 zonuren. Bij dat laatste station waren twee dag zonloos (8 en 9 september) en op acht dagen scheen de zon meer dan tien uur. In het noorden was het vaker bewolkt met lokaal niet meer dan 150 zonuren, zoals in Lauwersoog. In De Bilt komt de maandsom uit op 159 uren tegen 138 uren normaal.

Mobiele versie afsluiten