Site pictogram Tilburgers.nl

September wordt warmer en warmer

Weerbericht door Jean-Paula Korst 09-13-2014-September-Terras-PiusHavenDe weersverwachting voor de komende week: aanhoudend nazomerweer waarbij het elke dag warmer wordt. Temperaturen lopen op tot 25 graden vanaf woensdag. Wolken en zon wisselen elkaar af. Wel kunnen er buien ontstaan. De kans daarop is het grootst op dinsdag en vrijdag.
Het is heerlijk genieten deze maand. Er is nog geen druppel gevallen en de temperaturen liggen bijna alle dagen op minstens 20 graden. Behalve als de zon verstek laat gaan, want dan is het maximaal 17 tot 18 graden.

Dat laatste gebeurde afgelopen dinsdag op de 9e. De komende dagen krijgen we nog veel meer zonuren en in dit geval ook hoge temperaturen tot meer dan 25 graden. Nazomerweer in zijn volle glorie. Je merkt wel dat vrijwel elke dag grijs begint en dat is met nevel of mist die overgaat in laaghangende bewolking. Dit weekeinde was daar een mooi voorbeeld van, waarbij zowel zaterdag als deze zondag bewolkt van start zijn gegaan.

De zon probeert zo snel mogelijk al dat grijs weg te branden, maar soms lukt dat gewoon niet. Op zaterdag gebeurde het pas in de loop van de middag en toen steeg het kwik meteen richting de 23 graden. Het is wel jammer dat het ’s avonds snel afkoelt, want zodra de zon ondergaat voelt het meteen fris aan. Dan maar de vuurkorven aan en daar biedt de komende week alle gelegenheid toe. De meeste avonden verlopen namelijk droog en het wordt steeds warmer. Niet alleen overdag, maar ook in de nachten en dan kunnen we nog langer buiten zitten.

De komende week wordt bepaald door hogedrukgebieden. In het begin is dat een hogedrukgebied boven Scandinavië waar we tot en met dinsdag van kunnen profiteren. Daarna gaat deze wandel en zet koers naar Rusland. Maar geen nood, want er nadert een nieuw hogedrukgebied bij IJsland die een verbinding probeert aan te gaan met het hogedrukgebied boven Rusland. Dat lukt niet meteen, waardoor een depressie voor de kust van Frankrijk langzaam onze kant op komt. Dat betekent dat de atmosfeer wat onstabiel gaat worden en neemt de buienkans toe.

Op dinsdag zouden wel eens de eerste buien van september kunnen gaan vallen. Maar het grote voordeel is dat vanuit het oosten tot zuidoosten nog warmere lucht wordt aangevoerd. Temperaturen stijgen dan ook flink tot zomerse waarden. Op dinsdag is het al 24 graden en bepalen wolken en zon het weerbeeld met dus die kans op buien. Vanaf woensdag is de warme lucht gearriveerd en wordt op veel plaatsen de 25 graden bereikt.

Op donderdag en vrijdag is dat ook nog het geval, maar dan ontstaan er in de loop van de dag stapelwolken, Deze kunnen plaatselijk uitgroeien tot buien die met onweer gepaard kunnen. Door deze buien begint het langzaam af te koelen waardoor we in het weekeinde nog ‘maar’ op 23 graden zitten. Dat is overigens nog steeds veel te warm voor de tijd van het jaar, want gemiddeld mogen we voor de derde week van september op 18 á 19 graden rekenen.

Dat betekent dat de reeks van warme dagen van minstens 20 graden deze maand gewoon doorzet. Inmiddels staat de teller rond Tilburg al op 11 van zulke dagen en daar komen dus nog alle dagen van de komende week bij. In september 2006 waren in Berkel-Enschot zelfs alle dagen minstens 20 graden, maar dat kunnen we nu niet meer halen omdat al op twee dagen deze grens niet werd gehaald. Overigens hadden we acht jaar geleden ook nog eens 11 zomerse dagen van 25 graden en daarvan was er één tropisch. Het werd dan ook de warmste septembermaand sinds 1706. Zulke hoge temperaturen hoeven we niet te verwachten, maar de kans dat het nog lang warm zal blijven is erg groot. Ook voor de laatste week van deze herfstmaand wordt namelijk warm nazomerweer verwacht.

Mobiele versie afsluiten