Site pictogram Tilburgers.nl

Sinterklaasintocht droog of nat?

Alle foto’s van John Geerts

De weersverwachting voor het komende weekeinde: Sinterklaasintocht verloopt droog of toch nat? Het wordt spannend of Sint en Piet droog zullen aankomen, omdat er in de loop van zaterdag een neerslaggebied arriveert. Daarbij is het met 8 graden ook erg fris. Maar de Sint neemt wel Spaanse warmte mee, want op zondag stijgt het kwik naar de 13 graden. Het waait dan wel hard en we krijgen te maken met een mix van zon en buien. Na het weekeinde wordt dit gevolgd met een regenachtige maandag. Daarna wordt het droger, maar ook kouder.

Inmiddels is ook in onze regio de duizend millimetergrens gepasseerd over het hele jaar. Berkel-Enschot staat vandaag namelijk al op 1014 mm. De laatste keer dat het zo nat was vond plaats in 2001 toen het record aantal van 1104 mm werd geregistreerd sinds het begin van de waarnemingen in 1878.

Op de tweede plaats staat het jaar 2000 met 1069 mm gevolgd door 1998 met 1054 mm. Maar we hebben nog zes weken te gaan voordat 2023 om is en de kans is groot dat we een nieuw neerslagrecord over een heel jaar kunnen bijschrijven. Ongelooflijk. Deze week was het opnieuw raak, waarbij afgelopen maandag en dinsdag de regenmeters met respectievelijk 12 en 21 mm goed gevuld werden. Op die 14e werd in Westdorpe nog 27 mm afgetapt, Eindhoven had 26 mm en Arcen 24 mm.

Overigens leverde dat geen dagrecord op, want de natste 14 november ooit werd in 1993 waargenomen toen Volkel 34 mm in de regenmeter zag verdwijnen. Deze donderdag begon nog met wat lichte regen, maar snel werd het droog. Het werd echter wel een sombere dag, want de zon hebben we niet gezien. Dat is bij onze zuiderburen in België wel anders waar zelfs in bepaalde provincies het rampenplan actief is. Dit als gevolg van overstromingen door zware en langdurige regenval. Dijken kunnen het water amper aan. Ook vandaag heeft het daar de hele dag geregend. Oorzaak was een depressie die via het noorden van Frankrijk naar de Alpen trok.

Na al die neerslag stroomt koude lucht Brabant binnen en dat merken we vannacht. Temperatuur zakt terug naar een graad of 5 en als het opklaart rond het vriespunt. Wel ontstaat er nevel en mist waar de vrijdag mee van start gaat. Na het optrekken van het ochtendgrijs krijgen we een afwisseling van zon en wolken waar nog een bui uit kan vallen. Bij dit alles wordt het zo’n 9 graden. Inmiddels ligt er op de Atlantische Oceaan een enorme depressie en daar krijgen we in het weekeinde mee te maken. Op zaterdag arriveert deze boven Ierland, maar de neerslaggebieden weten ons dan in de middag te bereiken.

In de ochtend is er al veel bewolking, maar is het nog wel droog. Als Sint en Piet in Gorinchem op die dag aanmeren valt er hopelijk nog geen neerslag, want dat zou voor de kinderen erg jammer zijn. De intocht van Sinterklaas verliepen in deze eeuw zowel droog als nat. Opvallend is dat vanaf 2008 t/m 2017 het vaak nat was als de Sint ons land bezocht. De laatste jaren is het juist droog en daar houden we ons maar aan vast. Maar bij de intochten daarna in dorpen en stad zullen we de paraplu echt bij de hand moeten houden. Op zondag krijgen we te maken met enkele buien die afgewisseld worden met zonneschijn. Ook hier geldt dat we geluk moeten hebben als Sinterklaas zowel Berkel-Enschot als Tilburg aandoet. Inmiddels ligt de depressie dan boven Schotland en dan begint het ook harder te waaien tot windkracht 5. ‘Hoor de wind waait door de bomen’ zal dan overal klinken. De Sint brengt overigens wel Spaanse warmte mee. Want is het op zaterdag slechts een graad of 8, op zondag is het al 13 graden.

Na het weekeinde kunnen we onze schoen zetten. Waarschijnlijk treffen we daar een paraplu en een regenjas aan, want het wisselvallig weer houdt op maandag nog aan. Op maandag zien we eindelijk ook een hogedrukgebied op de weerkaarten verschijnen die zich langzaam uitbreidt tot over onze omgeving. Deze zorgt ervoor dat vanaf dinsdag het steeds droger wordt en we op woensdag de zon volop zien schijnen. De wind draait daarbij van zuidwest naar het noordoosten en dan wordt er koude lucht aangevoerd. Overdag zakt het kwik naar de 5 tot 7 graden en de nachten gaan vooral aan de grond op grote schaal met vorst verlopen. En plaatselijk ook op neushoogte.

Mobiele versie afsluiten