Skelet steppewisent (Bison priscus) naar Tilburg!

Natuurmuseum Brabant heeft een nieuwe aanwinst!

SteppenwisentOp een bijzondere veiling in Nijmegen, waar diverse botten en complete skeletten onder de hamer gingen, slaagde het museum erin het gereconstrueerde skelet van een steppewisent (bison priscus) binnen te halen. De beenderen zijn in Nederland gevonden en zijn ongeveer 25.000 tot 35.000 jaar oud. Het skelet, 2.10 meter hoog en 2.95 meter lang. is afkomstig van preparateur Stolzenbach uit Sint-Michielsgestel. De steppewisent krijgt een prominente plaats in de nieuwe Werkplaats voor Natuur en Landschap, die volgend jaar oktober geopend wordt in het museum.

De steppewisent (Bison priscus) is een uitgestorven rundersoort.

Het dier kwam voor op de grasvlakten van Europa tot aan Azië en Alaska. Het dier is nauw verwant aan zowel de huidige Amerikaanse bizons als de Europese wisent. De verschillen tussen de steppewisent en deze soorten liggen hoofdzakelijk in de grotere hoorn- en lichaamsgrootte van de steppewisent. De steppewisent kon een schofthoofte bereiken van twee meter, terwijl de uiteinden van zijn een halve meter lange horens een meter uit elkaar lagen.

Hij is aan het eind van het Pleistoceen, dat wil zeggen tussen de 15.000 en 10.000 jaar geleden uitgestorven toen zijn leefgebied verdween door klimaatverandering. Of dit ook echt de reden van zijn uitsterven was is de vraag. Sommige auteurs wijzen de menselijke jacht als hoofdreden voor zijn uitsterven aan, zeker aangezien de kleinere ‘Holocene‘ bizonsoorten wel overleefden. Zijn leefgebied, de grasvlakte van de Pleistocene mammoetsteppe, strekte zich uit van westelijk Europa (ook in de Nederlandse Noordzee zijn vondsten gedaan) tot oostelijk Azië en Alaska.  (Bron: Wikipedia)

Het winnende bod kon worden uitgebracht dankzij de steun van de Vrienden van het Museum en de Provincie Noord-Brabant.

Meer informatie op de website van Natuurmuseum Brabant, Spoorlaan.

Geef een reactie