
De afgelopen periode is een studie uitgevoerd naar de snelfietsroute Tilburg-Dongen-Oosterhout (F629).
Het ging daarbij om de voorkeursroute van de F629 met een eerste schetsontwerp met kostenraming.
Uit deze onafhankelijke studie komt de zuidzijde van het Wilhelminakanaal uit de bus als de voorkeurskeuze (T2 in het kaartje). Dit op basis van een onderzoek van alle (deel)tracés. De College van Wethouders en Burgemeester van Tilburg volgt dit advies.
De ligging van de voorkeursroute langs het Wilhelminakanaal is door de stuurgroep vastgesteld. De betrokken wethouders van de drie gemeenten (Tilburg, Dongen en Oosterhout) hebben, samen met de gedeputeerde van de provincie Noord-Brabant, in de stuurgroep F629 de ambitie uitgesproken om de snelfietsroute te realiseren in de periode 2023-2024.
Ook Rijkswaterstaat is onderdeel van de stuurgroep van de F629 en heeft haar samenwerking in het project van de snelfietsroute per brief toegezegd.

Het huidige fietspad tussen sluis II en sluis III op de zuidelijke oever van het Wilhelminakanaal, oftewel de voorkeursroute van de F629 zoals hierboven beschreven, is momenteel in een tijdelijke situatie afgebouwd. Het definitief afbouwen van dit 4km lange fietspad, maakt onderdeel uit van de scope van het project “Wilhelminakanaal Sluis II”. Rijkswaterstaat werkt, in samenwerking met de provincie Noord-Brabant en de gemeente Tilburg, aan de voorbereiding van dit project. Vanwege deze overlappende belangen is er sprake van een meekoppelkans. Hiervoor is een collegebesluit over de voorkeursroute benodigd.
Uit een eerste schetsontwerp en bijbehorende kostenraming op basis van kencijfers blijkt dat de gehele route vraagt om een investering van €12 miljoen. Dit is inclusief het gedeelte op Dongens en Oosterhouts grondgebied. De investering van de gemeente Tilburg bedraagt circa €2 miljoen. De kosten voor de andere hoofdtracés zijn niet uitgerekend, maar naar verwachting vallen deze niet goedkoper uit.
De provincie Noord-Brabant draagt bij aan de kosten. Met het programma Fiets in de Versnelling 2016-2020 investeert deze in een snelfietsroutenetwerk in Brabant. In dit uitvoeringsprogramma is de corridor Tilburg-Dongen-Oosterhout aangemerkt als een van de schakels in het Brabantse snelfietsroutenetwerk.
Ook de gemeenten Dongen en Oosterhout hebben in de stuurgroep de voorkeur uitgesproken voor de route langs het Wilhelminakanaal. Naast beide gemeenten heeft ook de provincie ingestemd. Rijkswaterstaat heeft per brief aangegeven bereid te zijn haar medewerking aan het mogelijk maken van de snelfietsroute te verlenen.

Het college: “We werken de planstudie naar de snelfietsroute verder uit. Het betreft diverse werkzaamheden, waaronder het opstellen van een Voorlopig Ontwerp en onderzoek naar Flora en Fauna. Ook onderzoeken we het onderbrengen van de mogelijke realisatie van een deel van de F629 in het project Wilhelminakanaal Sluis II.”
“Rijkswaterstaat is regievoerder van het project Wilhelminakanaal Sluis II.
Zodra deze werkzaamheden zijn verricht, wordt een bestuursovereenkomst tussen de betrokken partijen ondertekend. Alle betrokken partijen maken dan afspraken over de uitvoering en zeggen daarmee toe de daarvoor benodigde middelen ter beschikking te stellen.”
Het college stelt het voorkeurstracé van de snelfietsroute F629 Tilburg-Dongen-Oosterhout aan de zuidzijde van het Wilhelminakanaal vast, concreet zijnde: Goirkekanaaldijk (aansluitend op de F261 Tilburg-Waalwijk op de Dr Deelenlaan), Dongensekanaaldijk, Moerse Pad en Kanaaldijk-Zuid.
De werkzaamheden van het onderzoek naar de route zijn verricht door een extern bureau, onder begeleiding van een stuurgroep en een ambtelijke projectgroep met vertegenwoordiging vanuit de drie betrokken gemeenten, de provincie Noord-Brabant en Rijkswaterstaat.
Recente reacties