Site pictogram Tilburgers.nl

Social Energy heeft 36 zonnepanelen geplaatst op wijkcentrum In De Boomtak

nl doet zonnepanelen boomtakVrijdag 20 maart heeft vrijwilligersorganisatie Stichting Social Energy, samen met veel vrijwilligers en buurtbewoners, 36 zonnepanelen geplaatst op het dak van wijkcentrum In De Boomtak.

In december 2013 schreef de gemeente Tilburg, via Facebook, een prijsvraag uit voor een duurzaam project. Het beste idee werd beloond met €9.000,- om het te gaan uitvoeren. Roland Samuels, initiatiefnemer van Social Energy, bracht het idee in om de twee Tilburgse wijkcentra in eigen beheer – wijkcentrum De Back en wijkcentrum In De Boomtak – te voorzien van zonnepanelen, zodat deze wijkcentra niet alleen op het gebied van energie duurzamer zouden worden, maar ook in de exploitatie. Dit idee won de prijsvraag en omdat het hier om twee wijkcentra ging, kregen beide wijkcentra elk 9.000 euro. Wijkcentrum De Back koos ervoor om het project zelf te laten uitvoeren.

P1280350Social Energy daarentegen koos ervoor om geen aannemer in te huren, maar om zelf – samen met vrijwilligers en buurtbewoners – de uitvoering ter hand te nemen. En hoewel de geldprijs al in februari 2014 werd uitgekeerd moest er nog geruime tijd worden gewacht met de uitvoering, omdat het pand van wijkcentrum In De Boomtak aan de Boomstraat nog moest worden gekocht van de gemeente. De overdracht vond uiteindelijk plaats op 30 december 2014, waarna het project kon worden gerealiseerd. In de afgelopen 12 weken hebben vrijwilligers van Social Energy, waaronder een wijkbewoner die zeer deskundig is op het gebied van zonne-energie en die goed in de markt thuis is, alle noodzakelijke voorbereidingen getroffen, zoals de aanschaf van panelen en materialen en de aanleg van elektrische voorzieningen in het wijkcentrum. Ook de draagconstructie, die gedeeltelijk gesponsord werd door De Laat Solar Systems, werd vooraf op het dak geplaatst.

P1280425Op vrijdag 20 maart konden vervolgen alle 36 zonnepanelen door de vrijwilligers en buurtbewoners worden geplaatst, waarvoor Swaans de gehele dag een hoogwerker ter beschikking heeft gesteld. Het laatste paneel werd tegen 18.00 uur geplaatst door wethouder Berend de Vries (D66, duurzaamheid), die een jaar eerder de prijs uitreikte. De panelen zullen per jaar circa 8.600 kilowattuur opleveren, waardoor de energielasten gemiddeld 300 euro per maand naar beneden gaan en wijkcentrum In De Boomtak niet alleen qua energie, maar ook qua exploitatie een duurzamere toekomst tegemoet gaat.

Mobiele versie afsluiten